Címlap

Tovább emelkedett az olaj ára pénteken délelőtt

NRGreport | 2015.10.09. 08:32

Folytatta erősödését a nyersolaj világpiaci ára, miután egy elemzőház piaci rallit vetített előre és a Fed azt közölte, hogy nem kell sietni a kamatok emelésével. Az 50 dollárt meghaladó szinttel kapcsolatban azonban szkeptikusak az elemzők.  

Folytatódik az irányadó olajtípusok árának emelkedése: az északi-tengeri alaptípus Brent 25 centtel 53,30 dollárra erősödött, míg a West Texas Intermediate amerikai benchmark 23 centtel – 3,4 százalékkal – 49,66 dolláros szintet ért el.

Az egész heti erősödésnek köszönhetően a Brent 11 százalékkal került magasabbra, mint előző héten – ilyen heti emelkedést utoljára 2009-ben produkált. A WTI 9%-os heti erősödést mutatott, csütörtökön rövid időre 50 dolláros szint fölé is kerülve. Ezzel július 22 óta a legmagasabb értékét érte el.

A PIRA Energy Group, a piac egyik befolyásos szervezete, amely az olaj árának meredek esését is megjósolta, csütörtökön azt közölte, hogy 2016 végére az olaj ára eléri a hordónkénti 70 dollárt, míg 2017-ben 75 dollár fölé megy. Közben az amerikai jegybank a kamatok emelésével kapcsolatban azt közölte, hogy nincs oka sietni.

Elemzők azonban nem annyira opimisták a további erősödést illetően: fundamentális oka nincs annak, hogy az olaj ára tartósan az 50 dolláros érték fölött maradjon, mondták a CNBC-nek.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Crude   #Fed   #olaj   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.