Elemzés

Olajpiac: csökkenő kereslet ellenére nyomul az OPEC

NRGreport | 2015.10.13. 09:18

Megjelent az IEA nemzetközi energiaügynökség októberi jelentése, mely szerint 2016-ban csökken a globális olajkereslet a 2015-ben elért 5-éves csúcshoz képest. Ennek ellenére az OPEC tovább folytatja rekordkitermelési rátáját – ez pedig a készletek további növekedéséhez vezethet.

Az IEA jelentése szerint a 2015-ben elért, és 5-éves csúcsot jelentő, napi 1,8 millió hordóról jövőre napi 1,2 millió hordóra csökken a globális olajpiaci kereslet. Ez megfelel a korábban prognosztizált hosszú távú trendnek, egyben a korábban tapasztalt árszintek gyengülését is jelenti – írta az IEA. Vagyis, a nemzetközi energiaügynökség továbbra sem számol az olaj jelenlegi árának komolyabb emelkedésével.

Ezzel együtt az IEA a kereskedelmi olajkészletek szinten maradásáról számolt be globálisan: szeptemberben ez napi 96,6 millió hordós szinten állt. A nem OPEC-tagországok kitermelése mintegy 40%-át tette ki a teljes termelésnek, 2016-ban a nem OPEC-tagok termelése az IEA szerint mintegy fél százalékkal csökken. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a 12 tagot számláló Kőolajexportáló Országok Szervezete tovább növelte kitermelését, a Szaúd-Arábia vezette offenzíva termelésük visszavágására kényszerítette a nem OPEC-tagokat. 2016-ban ez napi 500 ezer hordós visszaesést is jelenthet a szervezeten kívüli országoknál.

Az IEA jelenése megkérdőjelezi, hogy vissza lehet állítani a közeljövőben a kereslet-kínálat egyensúlyát – a csökkenő kereslet és az, hogy az OPEC erről egyáltalán nem vesz tudomást további egyensúlytalansághoz vezethet, ez pedig az árakra lesz negatív hatással, fogalmaz az IEA. Míg igaz, hogy az olcsó árak hajtotta fogyasztás nő, és az elsősorban nem OPEC-tagok által magas költséggel kitermelt olaj kiszorul a piacról, addig a túlkínálat is megmaradt, hiszen a készletek nagyok, az OPEC növelte kitermelését és a szankciók feloldásával várható, hogy megjelenik az iráni olaj is a világpiacon – fogalmaz az IEA.

A keresleten változtathat a csökkenő gazdasági teljesítmény. Az IMF ugyanis 0,2 százalékponttal visszavágta a világgazdaság növekedését 2016-ra. A világbank legutóbbi jelentése szerint a konjunktúra erőteljes csökkenésére lehet számítani az olajtermelő országokban, mint Kanada, Brazília, Venezuela, Oroszország vagy Szaúd-Arábia. Ennek ellenére az OPEC nem változtat stratégiáján. A szervezet legközelebb decemberben tanácskozik, és várhatóan szaúdi nyomásra tovább folytatják eddigi piacvédelmi stratégiájukat. Ez elsősorban az amerikai termelőknek rossz hír, az általuk magasabb költséggel kitermelt olaj egyszerűen nem piacképes – ez már eddig is kútlezárásokhoz, projektek elhalasztásához vezetett.

Az október 9-ével végződött héten összesen kilenc fúrótornyot zártak le az Egyesült Államokban, írta a CNBC. Ezzel már hat hete tartanak a lezárások az USA-ban. A Baker Hughes jelentése szerint az egy évvel ezelőtti szinthez képest összesen 1600 fúrótoronnyal van kevesebb Amerikában. Az OPEC pedig tovább pumpál, méghozzá rekordszinten, sokszor túlszárnyalva a napi 30 millió hordós kitermelési plafont: szeptemberben napi 90 ezer hordóval 31,72 millió hordóra nőtt az OPEC kitermelése, elsősorban Iraknak köszönhetően. Mindez annak ellenére, hogy egyes tagok, pl. Venezuela vagy Líbia folyamatosan a kitermelés csökkentéséért lobbiznak a szervezetben – őket igen keményen érinti az alacsony olajár okozta bevételkiesés.

  NRGreport
Címkék
#IEA   #olaj   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.