Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Párizsi klímacsúcs: a pápa is reménykedik

NRGreport | 2015.10.15. 11:38

Az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciájától konkrét eredményeket vár Ferenc pápa.

Ferenc pápa azt reméli, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs hosszú távon hozzá fog járulni a "közjót célzó konkrét és közös eredményekhez". A katolikus egyházfő ezt a Paris Match című francia magazinnak mondta, amely csütörtökön megjelent számában tíz, a Vatikánban készült fotókkal illusztrált oldalt szentelt a pápának. A lap címlapján is az egyházfő fotója látható.  

"A keresztény ember a realizmus felé hajlik, nem a katasztrófahangulat felé. Ugyanakkor éppen emiatt nem fordíthatjuk el a fejünket egy egyértelmű dolog elől: a jelenlegi világhelyzet tarthatatlan" – fogalmazott Ferenc pápa. Megerősítette korábban már többször hangoztatott álláspontját, miszerint reméli, hogy a 2015. november 30. és december 11. között az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciája (COP21) "hozzá fog járulni a közjót célzó konkrét és közös értékekhez hosszú távon". 

"A közös házunk szennyezett, szüntelenül romlik. Mindenki elköteleződésére szükség van. Meg kell óvnunk az embert saját pusztításától" – hívta fel a figyelmet a pápa. A környezetszennyezés elleni küzdelem mellett a pápasága kezdete óta elkötelezett egyházfő jelezte, hogy szükség van a fejlődés új módozataira annak érdekében, hogy „az éhezéstől, a kizsákmányolástól, a háborúktól és a munkanélküliségtől szenvedő nők, férfiak és gyermekek méltóságban tudjanak élni és felnőni". A "pénz imádatát" is bírálta Ferenc pápa az interjúban. 

"A kapitalizmus és a profit nem bűnös dolgok, ha nem válnak bálvánnyá. Nem azok, ha csak eszközök maradnak" – hangsúlyozta az egyházfő. "Ha viszont a pénz és a profit mindenáron imádandó bálvánnyá válik, ha a kapzsiság a társadalmi és gazdasági rendszerünk alapja, akkor társadalmaink a szakadék felé rohannak" – tette hozzá.  

  NRGreport
Címkék
#klímacsúcs   #pápa  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.