Vállalatok

Itt a motorok Teslája

NRGreport | 2015.10.16. 09:11

A modenai székhelyű Energica Motor Company tör a „motorbiciklik Teslája” címre: vasparipáik 3 másodperc alatt vannak százon, végsebességük 240 kilométer óránként.

Az olasz társaság az első modelleket pár hete kezdte értékesíteni, eddig összesen 10 darabot adtak el, 25 ezer (a sztenderd Ego modell) és 45 ezer eurós (a luxuskivitelű, limitált Ego45 modell) ársávban. A sebességen kívül a hatótávolság a legfontosabb mércéje az elektromos járműveknek, az Energica motorjai 160 kilométert tudnak megtenni, és 30 perc alatt lehet az akkumulátort 80%-os kapacitásra tölteni.

Fontos lehet a motorosok számára, hogy a motoroknak „rendes motorhangja van”, annak ellenére, hogy elektromos járművekről van szó, mivel a meghajtás mechanikáját így alakították ki – mondta a CNNMoney-nak Livia Cevolini, a társaság vezérigazgatója. Hangra egy repülőgéphez hasonlít leginkább, a cégvezető szerint.

Az Energica nem titkoltan az elektromos járműpiac Tesla által kirobbantott divathullámát lovagolja meg, Livia Cevolini szerint az úttörő autógyártó bizonyította, hogy van tere az új márkáknak, mert a technológiát már megismerték az emberek.

Fotó: Energica Motor Company

A társaság az év vége előtt tervezi a tőzsdei bevezetést is, a nyilvános kibocsátásból származó pénzeket pedig a gyártásba és marketingbe fekteti be. Az Energica a CRP Group leányvállalata, a csoport különböző szektorok számára gyárt alkatrészeket a hadiipartól az űrkutatásig. A cég a Forma 1-es versenyautókhoz is szállít alkatrészeket.

Az elektromos meghajtású sportmotorok piaca még gyerekcipőben van, egy féltucatnyi gyártó foglalkozik csak ilyen járművekkel. Az ismertebb motorgyártók közül a Harley Davidson tavaly mutatta be elektromos motorbiciklijét, a Yamaha pedig bejelentette, hogy 2016-ra készül el egy ilyen modellsorral.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.