Szabályozás

Irán a kitermelés csökkentését várja az OPEC-től

NRGreport | 2015.10.19. 12:38

Az iráni olajminiszter a kitermelés csökkentésére szólította fel az OPEC tagországait. Eközben az ország gőzerővel készül a nemzetközi szankciók feloldása utáni időkre épp a kitermelés növelésével.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagállamainak csökkenteniük kellene kitermelésüket, hogy az olaj világpiaci ára a 70-80 dollár körüli szintre emelkedjen – mondta Bijan Namdar Zanganeh, Irán olajminisztere. Közben Irán épp a kitermelés növelésére készül az országot sújtó nemzetközi szankciók feloldása után – írja a Worldoil.com.

Senki sem örül a jelenlegi olajáraknak – mondta a miniszter Teheránban újságírók kérdésére. Tanageh szerint az OPEC-nek a jelenleginél hatékonyabban kellene menedzselnie a piaci folyamatokat és ennek érdekében csökkentenie kell a kitermelést, de hozzátette, hogy a szervezet decemberi miniszteri találkozóján nem számít ilyen lépés bejelentésére.

Az OPEC 16 egymást követő hónapban több olajat termelt ki az előzetes terveknél, amire a piaci részesedésének megőrzése érdekében volt szükség. Az északi típusú Brent könnyűolajfajta ára közel 42 százalékot esett az elmúlt 12 hónapban és jelenleg 49-50 dollárt fizetnek érte hordónként. A szervezet legközelebb december 4-én tanácskozik Bécsben, ahol áttekintik a kitermelés alakulását.

Irán, az országot sújtó nemzetközi szankciók feloldását követően gyorsan szeretne visszatérni az olajpiacra. A kitermelés jelentős növeléséhez azonban becslések szerint 100 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség 2021-ig – mondta a miniszter.

Az amerikai energia infromációs hivatal, az EIA adatai szerint Irán rendelkezik a világ negyedik legnagyobb olajtartalékával, a gázkészlet tekintetében pedig második helyen áll. Irán a szankciók jövő év elején esedékes teljes feloldását követő egy héten belül 500 ezer hordóval tudja növelni napi kőolajkitermelését – monta Roknoddin Javadi, az iráni állami olajvállalat, a National Iranian Oil Co. ügyvezető igazgatója, a következő fél évben pedig akár napi egymillió hordóval is nőhet az iráni olajexport. Az igazgató azt is elmondta, hogy Irán a szankciók feloldása után három éven belül megépíti első LNG-terminálját – írja a Worldoil.com.

 

  NRGreport
Címkék
#Irán   #kőolajkitermelés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.