NRGreport
Menü

Még nem érte el mélypontját a szénpiac

A hónapok óta tartó alacsony árak miatt kevesen valószínűsítették, hogy a világ szénipara még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe kerülhet, de a jelek azt mutatják, hogy messze még a mélypont.

Az Egyesült Államokban és a világ szinte minden pontján rekordmélységben jár a feketekőszén ára, miközben a folyamatos túltermelés és ezzel párhuzamosan a csökkenő kereslet is nehezíti az iparág szereplőinek helyzetét. A kohászati szén tonnánkénti ára 90 dollár alá esett, ami a legalacsonyabb szint az elmúlt évtizedben - írja az Oilprice.com.

A jelenségnek több oka is van, de kétségtelenül az egyik legfontosabb tényező, hogy a szigorúbb szabályozások mellett egyre több felhasználó fordul el a széntől más energiahordozók, elsősorban a földgáz felé, ráadásul a világ legnagyobb szénfogyasztójának számító Kína is a felhasználás csökkentését tűzte ki célul. Emellett a kínai növekedés lassulásával az ázsiai ország szénimportja 16 százalékkal esett szeptemberben az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami a szén világpiaci árának további csökkenését okozta. A piaci nyomás miatt a legnagyobb amerikai széntermelő cégek pedig a kitermelés csökkentésére kényszerültek, nem ritkán 40 százalékkal.

A helyzetet nehezíti, hogy a közelgő párizsi klímacsúcs miatt egyre nagyobb azon olaj- és gázipari cégek száma, akik látványosan elfordulnak a széntől. A hétvégén tíz nagy olajcég közös közleményt adott ki arról, hogy közösen lépnek fel a klímaváltozás elleni harcban és ennek egyik hangsúlyos része a szénfelhasználás látványos csökkentése.

A kőszén felhasználásának korlátozása azt erdményezi a lap elemzője szerint, hogy az olcsó földgáz piaci részesedése tovább nő, az integrált olajcégek pedig - amelyek nagy része jelentős mennyiségű földgázt is termel - hasznot húznak majd az alacsony szénárakon, még azzal együtt is, hogy a saját károsanyag- kibocsátásuk után büntetést kell fizetniük.

Ez pedig azzal jár, hogy a nagy széntermelő vállalatok kezén hatalmas mennyiségű gyakorlatilag eladhatatlan készlet halmozódik fel. A Moody's hitelminősítő szerint a világ jelenlegi köszénkészletének a felét egyszerűen nem éri meg kitermelni. Ha pedig a kereslet továbbra is csökken, az árak aligha indulnak meg felfelé.

A Fitch Ratings elemzése szerint is folyamatosan csökken az értékük a meglévő készleteknek, a jelen helyzet viszont annyiban különbözik a korábbi hasonló lejtmenetektől, hogy a növekedésre csak a távolabbi jövőben van kilátás. A hitelmonősítő szerint az is probléma, hogy kevés befektető lenne hajlandó megmenteni a bajba jutott cégeket, enélkül pedig elkerülhetetlennek látszik a kitermelés további csökkentése. A Citi elemzői szerint a helyzet akár sokkal rosszabbra is fordulhat: a bankház szerint 55 százalékos az esélye, hogy a Kína miatt jövőre egy globális recesszió történik, ami pedig középtávon megpecsételheti az iparág sorsát.

Forrás: Oilprice.com