Címlap

A teljes energiaszektort felvásárolná az állam?

NRGreport | 2015.10.20. 08:36

A kormány hitelt venne fel, hogy még több energiacéget vehessen – az index.hu információi szerint. A portál által megszerzett minisztériumi előterjesztés szerint a gázszolgáltatók után most az infrastruktúrát birtokló elosztótársaságokat vásárolná fel a kormányzat, állami lehet így a vezetékek és csövek jelentős része.

Az állam a teljes energiaszektort a birtokában szeretné tudni, az index.hu információi szerint. Egy, a portál által megszerzett miniszterelnökségi vitaanyagból kiderül: az állam a szolgáltatók megvétele után, jóval nagyobb tranzakcióba kezdene: 566-596 milliárd forint hitelből (az index.hu cikke szerint összesen 955 milliárd forint értékben) 2017-ig megvásárolná az infrastruktúrát birtokló, külföldi kézben lévő energiacégeket is.

Szolgáltató és elosztó

Uniós versenypolitikai szempontok miatt jogilag külön tulajdonosa van az elosztó társaságoknak (a csövek vagy vezeték tulajdonosai) és a szolgáltatóknak, akik az energiával kereskednek. Így például a Tigáz DSO és a Tigáz szolgáltatója teljesen külön cég. Az úgynevezett egyetemes szolgáltatók főleg a lakosságot látják el szigorúan szabályozott feltételek és árak mellett, a versenypiaci kereskedők ennél kötetlenebbül kereskednek. Az állam az Első Nemzeti Közműszolgáltató létrehozásával először a szolgáltatást kezdte átvenni, az infrastruktúrát tulajdonló cégek most következnének.

A Miniszterelnökségen készült anyagban felvázoltak szerint a hálózati cégeket a következő években mind felvásárolják, és egy Első Nemzeti Infrastruktúra Alap (ENIVA) nevű társaság tulajdonába adják. Így állami lenne az Elmű-Émász DSO, és az EDF-Démász az árampiacon.

A gázpiacon pedig megvennék az Égáz-Dégázt és az E.On gázelosztó cégeit, a Ddgázt és a Kögázt is. Az E.On állítólag másképp nem is hajlandó kivonulni az egyetemes áramszolgáltatásból, csak ha az állam ezeket a gázelosztókat megveszi. A Főgáz elosztócége meg ugye már az államé.

A dokumentum végigveszi azt is, hogy az egyetemes szolgáltatók közül még melyik cégeket vennék meg. A Főgáz már állami, az Elmű-Émász szolgáltatójáról és az EDF-ről pedig már lehetett tudni, hogy megveszik, ezek átvételét 2015-re tervezik. Ezeken kívül viszont megvennék a Tigázt is a versenypiaci tevékenységével együtt még 2016-ban.

További részletek az index.hu cikkében.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.