Címlap

Atomenergetikai megállapodást kötöttünk Szaúd-Arábiával

NRGreport | 2015.10.20. 07:15

Magyarország és a Szaúd-Arábiai Királyság az atomenergia békés célú felhasználásáról kötött együttműködési megállapodást hétfőn írta alá Rijádban – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Magyarország évek óta nagy hangsúlyt helyez az atomenergia bevezetését tervező országok szakmai segítésére, ami elsősorban a harmincéves üzemeltetési tapasztalat és ötvenéves oktatási, kutatás-fejlesztési gyakorlat átadását jelenti, mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Magyarország nemzetközi szintű szakmai elismertségét jelzi, hogy Szaúd-Arábia a jelentős nukleáris iparral rendelkező beszállító országok – Franciaország, Kína, Dél-Korea és az Oroszországi Föderáció – mellett Magyarországgal is atomenergetikai együttműködést kezdeményezett 2012-ben. A most aláírt megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergetika területén a tudományos és műszaki információk, szabadalmak, technológiák megosztására, kutatók, mérnökök és műszaki szakemberek cseréjére, képzési programok, közös kutatócsoportok szervezésére és műszaki segítségnyújtásra.

A Szaúd-Arábiai Királysággal kötött megállapodás, a makrogazdasági stabilitás fenntartását és a gazdasági növekedést serkentő, 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikájának mérföldköve, amely számos új területen való együttműködés számára nyithat utat, az NFM közleménye szerint.

  NRGreport
Címkék
#atomenergia   #Paks   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.