Címlap

Részlegesen feloldották a szénkitermelés korlátozását Csehországban

NRGreport | 2015.10.20. 07:20

Részlegesen feloldotta a kitermelés korlátozását az észak-csehországi barnaszénrégióban a cseh kormány.

A Bohuslav Sobotka vezette balközép koalíciós kabinet az észak-csehországi Ústí nad Labemben hétfőn megtartott kihelyezett ülésén úgy döntött, hogy feloldja a Bílina nevű barnaszénövezetben a szénkitermelés negyed évszázada tartó területi korlátozását. A régió másik, Csehszlovák Hadsereg nevű barnaszénövezetében a kitermelési területet továbbra sem szabad átlépni.

A Bílina barnaszénbányát a Severoceské doly vállalat működteti, amely az állam többségi tulajdonában lévő Cseh Energetikai Művek (CEZ) tulajdona.

Vladimír Budinsky, a Severoceské doly képviselője újságíróknak azt mondta, hogy a kitermelés területi korlátozásának megszüntetésével mintegy 150 millió tonna barnaszénhez jut Csehország.

"A döntés háttere, hogy elegendő szenet akarunk biztosítani a villanyerőműveknek és természetesen a munkahelyek megtartása, illetve bővítése is nagyon fontos" – jelentette ki a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón Bohuslav Sobotka miniszterelnök.

Az észak-csehországi barnaszénövezet területének határairól a kilencvenes évek elején döntött a cseh kormány. Ezzel akarta elkerülni, hogy újabb települések essenek a szénkitermelés áldozatául. A gazdag szénlelőhelyeknek esett áldozatul például a hatvanas ével végén Most történelmi városrésze.

A természetvédők és a helyi lakosok évek óta azon igyekeznek, hogy a gazdag szénkitermelő terület határai véglegesek legyenek, s ne lehessen őket áttörni. Ugyanakkor az energetikai szakértők, az ipar és a helyi lakosság egy része is a szénkitermelés bővítése mellett van, még azon az áron is, hogy egy-két települést le kellene bontani és lakosait áttelepíteni. A kormány várt döntése ellen több százan tiltakoztak Ústí nad Labemben.

Cseh szakértői elemzések szerint a cseh barnaszénkészletek várhatóan 2020 után gyorsan elfogynak, és a bányaövezet kiterjesztése nélkül tovább nem biztosítható hazai forrásokból a hőerőművek szénszükséglete.

  NRGreport
Címkék
#barnaszén   #CEZ   #Csehország   #szén  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.