Vállalatok

Vegyes vállalatot alapít Szaúd-Arábiában az MVM OVIT Zrt.

NRGreport | 2015.10.20. 07:11

Vegyes vállalat alapításáról szóló megállapodást írt alá a szaúd-arábiai Arabian International Company acélszerkezet-gyártó társasággal az MVM OVIT Zrt. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy az MVM OVIT Zrt. a szaúd-arábiai energetikai piacra belépve nagyfeszültségű hálózatlétesítési tendereken indulhasson, és a pályázatok elnyerése esetén a projekteket fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg.

Az MVM OVIT Zrt. a nemzeti tulajdonú MVM Csoport stratégiájának megfelelően, a magyarországi átviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásának bővítésére koncentrál, többek között hálózatlétesítési szolgáltatások területén. A magyar külgazdasági és külpolitikai stratégiát meghatározó keleti nyitás politikájához kapcsolódóan az MVM OVIT Zrt. az elmúlt években folyamatosan vizsgálta egyes közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság, annak mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe miatt.

A szaúd-arábiai gazdasági szabályozás előírja, hogy fővállalkozóként az MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásait jelentő távvezeték és alállomás építési tevékenységet minimum 25%-os helyi tulajdoni hányad bevonásával végezhet. A piacfeltáró tevékenység eredményeként az MVM OVIT a vegyesvállalati együttműködésre az Arabian International Company (AIC) szaúd-arábiai acélszerkezet-gyártó nagyvállalatot választotta partnerül. Az AIC kiválasztásánál fontos szempont volt az acélszerkezet-gyártói kapacitásából realizálható stratégiai versenyelőny: a társaság négy telephelyen évi 270 000 tonna gyártókapacitással rendelkezik, kereskedelmi képviseletein keresztül pedig 13 országban van jelen.

A cégalapítás a felek számára lehetővé teszi, hogy elindulhassanak a helyi ‒ elsősorban a Saudi Electricity Company (SEC) által kiírt ‒ távvezeték- és alállomás-építési tendereken, és a pályázatok elnyerése esetén a projekteket fővállalkozói konstrukcióban hajthassák végre.

A vegyesvállalat-alapítással kapcsolatos megállapodást Patay László, az MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója, Varga Gusztáv üzletfejlesztési menedzser és Wasim A. Attieh, az Arabian International Company elnöke írta alá Rijádban. Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr.Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.