NRGreport
Menü

Szigorúbban szabályozzák a norvég olajalapot

Újabb szabályozást vezet be Norvégia jegybankja a vagyonalapjukra vonatkozóan. A 860 milliárd dollárt kezelő alapnak minden 250 millió dollár fölötti ingatlantranzakció lefolytatásához engedélyt kell kérnie.

A világ legnagyobb nemzeti vagyonalapja eddig önállóan hozott döntéseket, az alapot Yngve Slyngstad és menedzsmentcsapata kezelte.

Az alapnak, amely Norvégia olaj-és gázkitermelésből származó bevételeit fekteti be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba, egy újonnan felállított befektetési bizottságtól engedélyt kell kérnie azokhoz az ingatlanügyleteihez, amelyek 250 millió dollár fölöttiek – írta a Reuters híre nyomán a Portfolio.hu.

1 milliárd dollár fölött pedig a norvég jegybank elnöki tanácsának külön engedélyére van szükség. Az ingatlanbefektetések körülbelül 2,7%-át teszik ki a vagyonalapnak, ezt a közeljövőben 5%-ra tervezik emelni.

A döntés oka, hogy ellentétben a részvényekkel, amelyek viszonylag likvidek, egy rossz ingatlanbefektetés nem olyan könnyen visszafordítható, ezért ebben az esetben más döntéshozatali szerkezetre is van szükség.

A változás körülbelül egy évvel azután jött, hogy a vagyonalap kezelői a kritikusok céltáblájává váltak, mert egy 1,6 milliárd dolláros részesedéssel szálltak be a Forma-1-be 2012-ben, amely a tőzsdére tervezett menni. A Forma-1 ezután visszavonta az IPO-ját, amely miatt lényegében a vagyonalap megszegte azt az előírást, hogy csak olyan tőzsdén nem jegyzett cégek részvényeit vásárolhatják meg, amelyek készülnek a tőzsdére menni. A vagyonkezelő elismerte, hogy hibázott a döntéssel, ezért sokan az alap szigorúbb felügyeletét kérték.

A norvég jegybank egyébként új pozíciót hirdetett meg az ingatlankezelő üzletága élére, amely a vagyonalap ingatlanügyleteit is lebonyolítja majd.

Forrás: Portfolio.hu, Reuters