Vállalatok

Hernádi: egymilliárd dollárba került a szíriai polgárháború

NRGreport | 2015.10.22. 07:36

Hosszú idő után először adott interjút Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. A Figyelő című gazdasági hetilepban megjelent interjúban az olajcég első embere elmondta, hogy nyár közepe óta már elhagyhatja az országot, beszámolt arról, hogy a szíriai polgárháború mekkora veszteséget okoz a társaságnak és kiderült az is: magánemberként mezőgazdasági tevékenységbe kezd.

Van jogi lehetőség arra, hogy egyes országok ne tekintsék végrehajthatónak a Horvátország által kiadott elfogatóparancsot – mondta a Mol elnök-vezérigazgatója a Figyelő gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjúban.

Hernádi Zsolt a lapnak kijelentette, hogy a nyár közepe óta elhagyhatja Magyarországot. A horvát elfogatóparancsot egyébként a mai napig törvénytelenségnek tartja. Az elmúlt két évben minden vizsgálatnak alávetette magát, és a hatóságnak odaadták a kért dokumentumokat – tette hozzá.

Magyarország és több európai uniós ország számára furcsa, hogy a horvát alkotmánybíróság megsemmisítő döntése után az elfogatóparancs változatlanul életben van – mondta Hernádi Zsolt.

Mol-tervek külföldön és Magyarországon

Kitért arra is, hogy politikai kockázatokból Szíriában és Kurdisztánban is kijutott a Mol-csoportnak, az Aleppó és Damaszkusz közötti gázmezőn a polgárháború kitörése miatt mintegy egymilliárd dollár veszteséget kellett leírniuk. Kurdisztán is háborús övezetté vált, ám egyszer ott is eljön a béke – mondta. Az elnök-vezérigazgató Pakisztánban nem zárta ki a további kutatásokat.

A Figyelőben megjelent interjúból az is kiderül: a Mol szintetikus gumigyárat épít Tiszaújvárosban, és további beruházásokat is tervez, akár a szénhidrogéniparon kívül is. A tiszaújvárosi üzemmel Közép-Európában még nem létező technológiát hoznak az országba. Hernádi Zsolt a lapnak elmondta, hogy egyelőre nem várható a Mol részvényesi struktúrájának érdemi átalakítása és osztaléknövelés sem valószínű.

Nehezen indul az üzleti magánegyetem

Hernádi Zsolt szerint a magyar vállalatoknak több jól képzett külföldit kellene idecsábítaniuk, ehhez ugyanakkor sokkal befogadóbb, nyitottabb vállalati kultúrát kell kialakítani.

Csak akkor lesz a régió versenyképes, ha a legnagyobb tehetségeink itt a régióban tanulnak, de ugyanolyan színvonalon, mint a nagy nyugati egyetemeken. Hernádi Zsolt szólt az interjúban a tervezett budapesti üzleti magánegyetemről is, amelyhez a nagyvállalatok közül eddig egyedül az OTP-t sikerült megnyernie.

Magánéleti terveiről a Mol vezére elmondta, hogy egy társával Esztergom környékén vásárolt és bérelt földterületeket, ahol mintagazdaságot szeretne működtetni.

  NRGreport
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.