Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Környezetvédelmi Hónap indul a Francia Intézetben

NRGreport | 2015.10.22. 09:44

Előadások, filmvetítések, kiállítások várják az érdeklődőket a Budapesti Francia Intézet Környezetvédelmi Hónap nevű rendezvényén novemberben. A témának a közelgő párizsi klímacsúcs ad aktualitást.

Elsősorban a klímaváltozást és annak hatásait vizsgálja a Budapesti Francia Intézet által meghirdetett Környezetvédelmi Hónap, amely november 4. és 30. között tudományos előadásokkal, filmvetítésekkel, kiállítással és táncművészeti performansszal várja a közönséget.

Ha van probléma, amely a Föld minden lakóját érinti, az a klímaváltozás, melynek hatásai egyre nyilvánvalóbban megmutatkoznak világszerte. Az azonnali cselekvés szükségességére utalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, mikor egy 2014-es környezetvédelmi rendezvényen úgy fogalmazott: "Nincs B terv, mert nincs B bolygó" – emlékeztet a Francia Intézet közleménye.

Az intézet tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Környezetvédelmi Hónapot, melynek központi témája idén a klímaváltozás és annak hatásai. A témának különös aktualitást ad, hogy a rendezvénysorozat zárónapján kezdődik meg Párizsban az ENSZ 21. klímakonferenciája (COP21) 196 ország részvételével. Emellett a programsorozat kitér a megújuló energiák fontos szerepére is, különös tekintettel a geotermikus energiában rejlő lehetőségekre.

A Francia Intézetben tudományos előadások, filmvetítések és számos egyéb program hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. A francia és magyar szakemberek többek között a klímakonferenciát előkészítő tárgyalások fejleményeiről, valamint az éghajlatváltozás talajra és óceánokra gyakorolt hatásáról számolnak be a Fő utcai épületben.

A rendezvénysorozatot Christian De Perthuis, a klímaváltozás gazdasági hatásait kutató francia közgazdász nyitja meg, aki ismerteti a párizsi klímacsúcsot megelőző tárgyalások eredményeit.

November 4-től látogatható a Francia Intézet Tara Océans című tárlata is, amely a Tara Expedíciók elnevezésű francia nonprofit kezdeményezés óceánkutató útjait mutatja be. A Tara nevű kétárbócos hajó 115 ezer kilométert tett meg a Föld körül a világtenger élővilágát kutatva. A kiállítás fotói betekintést nyújtanak a bolygó éghajlati egyensúlyában fontos szerepet játszó planktonok világába, november 26-án pedig az intézetbe látogat az expedíció egyik tagja, Emmanuel G. Reynaud biológus is.

Az ENSZ klímakonferencia kapcsán Párizsban és a világ számos pontján kulturális események, beszélgetések és workshopok segítenek abban, hogy a civil társadalom tagjai is hallathassák hangjukat. Az ArtCOP21 elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva Táj, Akció! címmel táncművészeti performanszra és filmvetítésekre is sor kerül a Francia Intézetben. A hét filmből álló sorozat ember és környezet egymásra hatását vizsgálja mások mellett olyan alkotók rendezésein keresztül, mint például a Pingvinek vándorlása című dokumentumfilmjével Oscar-díjat nyert Luc Jacquet, akinek Jég és ég között című filmje premier előtt látható az intézet mozitermében.

A Környezetvédelmi Hónap részletes programja itt érhető el.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.