Vállalatok

Nem megbízható a Tesla?

NRGreport | 2015.10.22. 07:04

Közel 10 százalékos zuhanást produkált a Tesla árfolyama arra a hírre, mely szerint egy széles körben készített felmérés azt mutatta, modelljei az átlagos autóknál is megbízhatatlanabbul működnek.

A Tesla árfolyama komoly esést szenvedett el kedden a Consumer Reports által készített megbízhatósági teszt hatására, melyen egy a Tesla Model S egész sor hibája került elő. Ezért aztán ezt a modellt már nem ajánlják a vásárlóknak, erről a The New York Times is beszámolt. A hír azért is volt meglepő, mert a Consumer Reports pár hónapja letesztelte a Tesla Model S P85D változatát, amely igen jó eredményeket ért el. Annyira jókat, hogy a pontozásnál a lehetséges 100 pont helyett 103 pont jött volna ki, így aztán módosítani kellett a korábbi pontozási rendszert. Az új szisztémában a lehetséges maximumot, 100 pontot kapta meg a Tesla, mondhatni, ő lett az iparági benchmark.

Az idén augusztusban készült tesztben az áll, hogy az autó praktikus, helyben nulla károsanyag-kibocsátású, hihetetlenül gyorsul, miközben az egyik leghalkabb autó, amit valaha is teszteltek, szoftvere bármikor frissíthető, a Tesla töltőállomásain ingyenesen tölthető, ráadásul online is meg lehet rendelni az autót, amit aztán házhoz is hoznak. Szóval, szuperlatívuszokban beszéltek róla.

Legfrissebb jelentésében azonban a Consumer Reports merőben más hangot ütött meg, és teljesen más véleménnyel rukkolt elő: már nem ajánlják vételre az elektromos autót, ugyanis elkészítették 1400 „releváns Tesla-tulajdonos” bevonásával az autóra vonatkozó megbízhatósági tesztjüket. Ez pedig a következő eredményt hozta: A kilincs meghibásodik, problémák vannak a hajtáslánccal, az érintőképernyővel és a töltőberendezéssel, továbbá a járműben nyikorgó és kopogó hangokat lehet hallani. Olyan esetről is beszámoltak, amikor a teljes elektromos motort cserélni kellett.

A Portfolio.hu elemzői szerint elég érdekes a jelentés időzítése: míg nem lehet kétségbe vonni, hogy valóban létező Tesla-tulajdonosok bevonásával készült a legfrissebb felmérése a Consumer Reportsnál, az nagyon furcsa, hogy pont akkor derül ki a világon egyedülálló hatótávolsággal rendelkező elektromos autójáról, hogy megbízhatatlan, amikor javában dúl a Volkswagen-botrány és mindenki arról beszél, hogy ez az esemény felgyorsíthatja a hibrid és elektromos autók terjedését a világban – írják. A felmérés eredménye így azt sugallja, hogy egyelőre nincs alternatívája a belső égésű motoroknak, hiszen a korábban legjobbnak mondott elektromos járművel is komoly gondok vannak.

Ha elfogadjuk, hogy a második jelentésben említett hibák valóban sorozatosan felléptek, több vásárlónál is, akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a társaság által garantált nyolcéves garanciát. Ez minden olyan meghibásodásra vonatkozik, ami a megfelelő használat mellett jelentkezik a jármű esetében az átadást követő 8 évben. Értelemszerűen a nem megfelelő használatból eredő meghibásodásokért nem vállal felelősséget a Tesla. Részben ez lehet az oka annak, hogy az ajánlás ellenére a megkérdezett tulajdonosok 97 százaléka mondta azt, hogy újra vásárolna Teslát – ami pedig nem elhanyagolható ügyfél-elégedettségi arány.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.