Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A világ legnagyobb naperőműve épül Marokkóban

NRGreport | 2015.10.26. 13:33

A szaharai napfény táplálja majd a világ legnagyobb naperőművét az észak-afrikai Marokkóban. A három ütemben megépülő erőmű 2020-ra az ország energiaigényének 50 százalékát fedezi majd – írja a The Guardian.

A Szahara kapujának is nevezett Ouarzazate kereskedőváros közelében épül Marokkó új, négy hatalmas alegységből álló óriás naperőműve, amely nemcsak az ország energiaszükségletének felét biztosítja majd, hanem a tervek szerint Európába is exportál elektromos energiát.

Amint elkészül a teljes beruházás, ez lesz a világ legnagyobb napenergiával működő erőműve. Az erőmű teljes kapacitással 2020-ra léphet üzembe, a naperőmű első, Noor 1 nevű fázisa pedig már novemberben elkezdi a termelést. Az erőműhöz használt tükrös technológia ugyan kevésbé elterjedt és drágább megoldás, mint a háztetőkön hagyományosan alkalmazott úgynevezett fotovillamos napelemek, de korszerűbb módszernek számít és segítségével naplemente után is termelhető elektromos áram.

A sivatagi területeken kinyerhető napenergiában rejlő lehetőségek évek óta ismertek. Az 1986-os csenobili katasztrófát követően Gerhard Knies német fizikus kiszámolta, hogy a világ összes sivatagában néhány óra alatt annyi elektromos áramot lehetne termelni, amennyi az emberiségnek egy teljes évre elegendő lenne. A kihívást akkor is, most is az jelenti, hogy az elhagyott sivatagi területről miként lehet az elektromos áramot gazdaságosan a sűrűn lakott vidékekre szállítani.  

Az első fázisként megépülő Noor 1-es erőműrészlegben 500 ezer félhold alakú naptükröt állítanak fel és kapcsolnak egybefüggő rendszerbe. A 800 sorban elhelyezett tükrök percenként követik a Nap mozgását az égbolton. A beruházás teljes elkészültekor a naperőmű Marokkó fővárosával, Rabattal egyező nagyságú területen fekszik majd és 580 megawatt elektromos áram előállítására lesz képes, amellyel több millió háztartás energiaellátását oldhatják meg. További részleteket a The Guardian cikkéből tudhat meg.

  NRGreport
Címkék
#Marokkó   #napenergia   #naperőmű   #Noor 1  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.