Vállalatok

EBRD-hitelből vesz gázt Ukrajna

NRGreport | 2015.10.26. 07:37

Az ukrán Naftohaz vállalat 300 millió dolláros gázvásárlási hitelt kap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, amelyet 1,1 milliárd köbméter földgáz vásárlására használhat.

A téli földgázvásárlások finanszírozására 300 millió dolláros (83 milliárd forint) hitelt nyújt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrán Naftohaz földgázipari vállalatnak. A földgázt a program alapján az európai piacról lehet beszerezni.

Az EBRD pénteki londoni bejelentése szerint az erről szóló megállapodást Berlinben írták alá a bank és az ukrán cég képviselői, Angela Merkel német kancellár és Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő jelenlétében.

A bank közölte, hogy a hitelcsomag feltételei között szerepel a Naftohaz vállalatirányítási rendszerének átalakítását célzó reformprogram végrehajtása is.

A Naftohaz az EBRD-hitelt hozzávetőleg 1,1 milliárd köbméternyi földgáz megvásárlásának finanszírozására használhatja. A vásárlások célja az ukrajnai stratégiai tározók feltöltése még a tél előtt.

Az EBRD a bank londoni székhelyének pénteki tájékoztatása szerint a hitel fejében elvárja, hogy a Naftohaz a vállalatirányítási rendszer reformja keretében hozzon létre egy felügyelő bizottságot független, szakirányú képesítéssel bíró igazgatókból, honosítson meg belső számviteli, korrupcióellenes és kockázatkezelő funkciókat, valamint olyan tulajdonosi és vállalatirányítási rendszert, amely összhangban van a legjobb nemzetközi gyakorlattal.

Az EBRD tájékoztatása szerint Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szuverén garanciavállalási megállapodást is aláírt a bankkal a hitelcsomag fedezetére.

Natalija Jareszko a bank pénteki londoni beszámolója szerint a hitelszerződés aláírása után kijelentette: a megállapodás jelentős lépés a folyamatos földgázszállítás biztosítására az idei télen.

Az EBRD-hitelprogram keretében Ukrajna az európai piacon vásárolhat földgázt az Európai Uniót és Ukrajnát összekötő interkonnektor-rendszeren át, az ellenirányú áramlás technológiájával. A földgáz vásárlására az EBRD szabályainak megfelelő közbeszerzési pályázatot kell kiírni.

Az EBRD pénteki tájékoztatása szerint máris több globális földgázipari csoport jelezte érdeklődését az előminősítési eljárás során. A beszerzési pályázatra azokat a szállítókat hívják meg, amelyek az előminősítési eljáráson megfeleltek.

Az EBRD a szállítási szerződéseket megkötő beszállítóknak közvetlenül fizet majd a Naftohaz beszerzései után kiállított számlák ellenében.

Az EBRD-program központi eleme egy három évre szóló rulírozó – vagyis folyamatosan megújuló – hiteleszköz, amelynek alapján a Naftohaz a törlesztett földgázvásárlási hitelt a csomag keretének erejéig újból és újból felveheti a következő három évben, és ebből ismét fedezheti a tél beállta előtti vásárlásokat.

Az EBRD a legnagyobb egyedi külföldi befektető Ukrajnában. A közép- és kelet-európai átalakulás pénzügyi támogatására 1991-ben létrehozott londoni bank a szeptemberi állapot alapján eddig összesen 11 milliárd euró értékben vállalt finanszírozást 346 ukrajnai fejlesztési programra.

  NRGreport
Címkék
#EBRD   #földgáz   #Naftohaz   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.