NRGreport
Menü

Rossz bőrben van Venezuela

Stratégiai aranytartalékainak értékesítésébe kezdett Venezuela, mert megcsappant készpénzállománya. Elemzők szerint a gazdaságilag igen rossz bőrben lévő ország csődöt is jelenthet jövőre, amikor sok hitelének futamideje lejár.

A dél-amerikai ország tartalékai nagyrészt aranyban vannak, de nagyon megcsappantak, ahogy az ország hiteleinek visszafizetésével és szociális programjának fenntartásával küzd – írta a CNNMoney.

Venezuela mintegy 16 milliárd dollárnyi hitelállományának jár le a futamideje idén év vége és 2016 vége között. Közben az ország tartalékainak összértéke 15 milliárd dollárt tesz ki, ami 2003 óta a legalacsonyabb arány.

Az ország nagyrészt kőolajra támaszkodik a bevételeket tekintve, és a mostani alacsony olajárak miatt ezek a bevételek nagyon megcsappantak. Az ország igencsak rossz bőrben van gazdaságilag, annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb olajkészletén ül: az infláció 100%-ra lőtt ki, és az IMF adatai szerint az ország gazdasága idén 10%-kal zsugorodik. Gyakorlatilag képtelen finanszírozni a behozatalt, még az alapvető import élelmiszereket sem tudja hiánytalanul kifizetni.

A Nicolas Maduro vezette kormányzat közben mindent megtesz a fogyasztás növelése érdekében, felemelték a nyugdíjakat, állami támogatásban részesítik a közérteket és ingyen egészségügyi ellátást biztosítanak.

Elemzők szerint azonban a kormányzat költekezése 50 dolláros olajár alatt gyakorlatilag fenntarthatatlan. Két forgatókönyv mentheti meg az országot: az egyik az olajár emelkedése a nemzetközi piacokon – erre nem sok esély van jelenleg. A másik, hogy az ország egyik szövetségese, Oroszország vagy Kína kisegíti a bajból. Az oroszoknak azonban most saját igen komoly problémájukkal kell megküzdeniük, ahogy Kínának is. Ráadásul, Kína már tavaly milliárdokat kölcsönzött Venezuelának és arra számítani, hogy még egyszer a dél-amerikai ország segítségére siet majd, miközben maga is gondokkal küzd nem éppen fenntartható – a szakértők szerint.

Forrás: CNNMoney