Vállalatok

Kelet felé terjeszkedik a MET

NRGreport | 2015.11.02. 11:27

A török jelenlét az alternatív energiaforrások felkutatásában, új piacok elérésében segíthet, és rendkívül hasznos az oroszországi energiatermelő cégekkel kiépített kapcsolat is – olvasható a vállalat kommünikéjében.

Elsősorban a kelet-közép-európai térségben jelent meg eddig leányvállalatokkal a 2007-ben Magyarországon alapított MET Csoport (Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia), amely ma már tizenkilenc ország gázpiacán kereskedik. Az idén megalakult a MET Vostok moszkvai képviseleti irodával és a MET Törökország isztambuli központtal.

„A kaszpi és a közel-keleti régió fontos új forrás Európa gázellátásához. Az európai országokban csökken a földgáztermelés, az importigény viszont emelkedik, és ma még Oroszország az egyik fő beszállító” – idézi a közlemény Szaniszló Attilát, a MET Törökország vezérigazgatóját. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében lényeges tehát mind a források, mind az útvonalak diverzifikálása. A kaszpi és a közel-keleti térségben van elegendő versenyképes földgáz, bár az infrastruktúra még nincs teljesen kiépítve.

Törökország jelentőségét növeli, hogy egyszerre elosztóközpont – egyfajta híd az új források és Európa, mint nagy fogyasztó között –, valamint felvevő piac. A törökországi gázfogyasztás az elmúlt években meredeken növekedni kezdett.

A MET oroszországi leányvállalata nemcsak földgázzal, hanem kőolajjal, cseppfolyósított PB-gázzal (LPG) és finomított termékekkel is kereskedik. „Oroszország ezen termékek legnagyobb termelője, és a MET-nek, mint energiakereskedőnek alapvető fontosságú, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a helyi energiatermelő cégekkel” – magyarázta Alekszander Pankratov, a MET Vostok vezérigazgatója. A leányvállalat munkatársai rendszeresen egyeztetnek az energiatermelők döntéshozóival, és ez arra is lehetőséget nyújt, hogy a nemzetközivé nőtt MET Csoport tevékenységét bemutassák.

A MET Csoport a leányvállalatai révén immár 10 országban van jelen (Ausztria, Egyesült Királyság, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország). A cégcsoport 19 ország gázpiacán kereskedik, 2014-es bevétele megközelítette a négymilliárd eurót. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén – az osztrák VTP-n – dobogós a forgalmi listákon, a kontinentális Európa legnagyobb tőzsdéjén – a holland TTF-en – pedig a top 15-ben van – zárul a vállalat közleménye.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.