Címlap

Az etanol fontos az energiaforrások diverzifikálásában

NRGreport | 2015.11.03. 14:00

Az etanol fontos szerepet játszik az energiaforrások diverzifikálásában – hívta fel a figyelmet Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára kedden, Budapesten a 18. nemzetközi Etanol és Bioüzemanyag Konferencián.

Kiemelte: Magyarország méretéhez képest jelentős mennyiségű etanolt állít elő, az európai össztermelés 14 százalékát. Hozzátette, hogy a bioetanol és bioüzemanyagok előállítása a hazai össztermék (GDP) 0,7-0,8 százalékát adja.

Az Európában előállított etanol a fosszilis üzemanyagokhoz képest 61 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát a levegőbe, jelentősen hozzájárulva ezzel az Európai Unió által kitűzött fenntartható fejlődési célok eléréséhez – emelte ki az államtitkár.

Egy éve bővítette üzemét Kelet-Közép-Európa legnagyobb etanolgyártója, a Pannonia Ethanol Zrt., amely évente 450 millió liter etanolt állít elő, genetikailag módosított organizmus (GMO) mentes magyar takarmányból. A magyar mezőgazdaság GMO-mentesen tartása az egyik legfontosabb célkitűzése a magyar kormánynak az Európai Unióval, valamint az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalása során.

Szabó László felhívta a figyelmet arra is, mivel Magyarország egyre inkább a sok hulladékot termelő autó- valamint gumigyártási központtá kezd válni a régióban, a kormány nagy figyelmet szentel az újrahasznosításnak.

Magyarországon számos fóruma van a biogazdasággal kapcsolatos iparági együttműködéseknek, egyebek mellett említette a Magyar Biotechnológiai Szövetséget, a Magyar Bioetanol Szövetséget és a Magyar Biogáz Egyesületet. A háromnapos iparági konferenciát az F.O. Licht árukereskedelmi elemző cég rendezi, a világ etanol és bioüzemanyag előállításban vezető vállalatainak és szakmai szövetségeinek részvételével.

  NRGreport
Címkék
#bioetanol   #bioüzemanyag   #etanol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.