Vállalatok

Dízelbotrány – Luxusjárműveivel is csalt a VW a gyanú szerint

NRGreport | 2015.11.03. 07:05

A Volkswagen-csoport a 2014 és 2016 közötti évjáratainak dízelluxusmodelljei esetében is kijátszotta a károsanyag-kibocsátás mérését – közölte az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA).

Az EPA újabb vizsgálata a 3 literes hengerűrtartalmú járművekre, egyebek között a Porsche- és az Audi-modellekre terjedt ki. Közöttük van a 2014-es Volkswagen Touareg, a 2015-ös Porsche Cayenne, a 2016-os Audi A6 Quattro, az A7 Quattro, az A8, az A8L, és a Q5.

A Volkswagen az EPA vádjai nyomán szeptemberben ismerte el, hogy olyan szoftvert telepített 11 millió általa gyártott gépkocsiba, köztük a Jetta, a Passat, a Golf és a Bogár egyes változataiba, amelynek hatására azok motorjai tesztelés közben a rendes vezetési üzemmódban a szokásosnál kevesebb nitrogén-oxidot bocsátanak ki. Ezek közül 482 ezret az Egyesült Államokban értékesítettek.

A leleplezés nyomán a tulajdonosok által elindított számos peres eljárás mellett az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított.

A Volkswagenek az amerikai előírások által megengedett káros anyagok 10-40-szeresét bocsátják ki. A túllépés a bejelentés szerint luxusjárművek kategóriájában is elérheti a megengedett mérték 9-szeresét.

A dízelbotrány eddig a Volkswagen legnagyobb profitot hozó, luxuskategóriájú autóit nem érintette. A hétfői bejelentés egyedül az Egyesült Államokban 10 ezer új autóra vonatkozik, ami további 375 millió dollárral növelheti meg azt a 18 milliárd dolláros bírságot, amelyet a gyártóra az amerikai levegőtisztasági törvény megsértése miatt vethetnek ki.

Az újabb manipulációt amerikai szövetségi, kaliforniai és kanadai intézmények együttműködésével leplezték le. A közös vizsgálat más autógyártók járművei esetében nem állapított meg hasonló félrevezetést.

  NRGreport
Címkék
#Audi   #dízelbotrány   #Porsche   #Volkswagen   #VW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.