Fenntarthatóság

Szigorúbb kibocsátási határértéket ír elő az EU

NRGreport | 2015.11.04. 07:48

Az Európai Parlament elfogadta a légköri szennyezőanyagok kibocsátásaira vonatkozó irányelv módosítását, az új szabályozás szigorúbb határértékeket ír elő és ezáltal arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hatékonyan csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

Az Európai Unió jogalkotó testülete az október 28-i strasbourgi ülésén döntött a levegőszennyezés csökkentéséről. A korábbinál szigorúbb levegőszennyezettségi határértékek egyrészt az emberi egészség védelmét, másrészről pedig a környezetterhelés jelentős csökkentését szolgálják. Az elfogadott tervezet értelmében 2030-ra 40 milliárd eurót takaríthat meg az Európai Unió.

A levegőminőség javítása érdekében, különösen a városi területeken, a nemzeti levegőszennyezés-csökkentési programoknak konkrét intézkedéseket kell tartalmazniuk a nitrogén-oxidok és a szálló por kibocsátásának csökkentésére, közölte a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE).

Domanovszky Henrik, az egyesület elnöke szerint az új szabályozás Magyarország számára különösen fontos, mivel a 28 tagállam rangsorában nagyon rossz helyen áll az ország mind a levegőszennyezettség mértékét, mind az azzal összefüggő elhalálozásokat tekintve.

Az MGKKE a közleményben kiemeli: a szeptemberben kirobbant dízelbotrány felhívta a figyelmet arra, hogy az ipar, az energiaszektor, a mezőgazdaság és a lakosság mellett a közlekedésnek is jelentős szerepe van a légszennyezésben.

A járműtechnológiára vonatkozóan a kibocsátás szabályozását célzó intézkedések közé tartozik például a járművekre kivetett adók mértékének felülvizsgálata a kevésbé szennyező járművek eladásainak ösztönzése érdekében, továbbá a nagyon alacsony kibocsátás: az EP által elfogadott szövegtervezet kitér a járművizsgálati módszerek módosítására, hogy a jövőben a valóságoshoz jóval közelebb álló mérési sorozat során lehessen megállapítani egy-egy típus kibocsátását. A dízelek mostani típusvizsgálatának megbízhatatlan eredményei miatt várhatóan megismétlik majd azokat.

Az egyesület szerint a szigorúbb kibocsátási határértékek várhatóan a gázüzemű járművek fokozott elterjesztésére sarkallják majd a tagállamokat. Úgy vélik, hogy a közlekedés területén a bio- és földgázhajtású motorok forgalomba állítása szolgálja a leghatékonyabb költségmegtérüléssel a levegő minőségének javítását.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.