Vállalatok

Veszteséges, de szépen csillog a Tesla

NRGreport | 2015.11.04. 08:57

A Tesla ismét veszteséges negyedévet zárt és alulmúlta az elemzői várakozásokat. A hírre több mint 7 százalékot ugrott a papírok árfolyama. Azért ez nem a szokványos történet: Elon Musk pontosan tudja, hogy hogyan kell a befektetők kedvében járni, az általuk fontosnak tartott területeken csupa jó hírrel szolgált.

Negyedéves jelentésében a Tesla Motors sok jó hírrel palástolta a különben veszteséges működést. Például közölte: rekord számú járművet, 11 603 darabot értékesített, a harmadik negyedévben 50 százalékkal nőtt a Model S rendelésállománya, Kínában az új stratégiának köszönhetően nőttek az eladások, 13 091 darab járművet gyártottak, ami új rekord, az értékesítési adatok alapján elérhetővé válhat a korábban bemondott 50-52 ezer darabos cél. Ezenkívül, megerősítették, hogy jövőre már 1600-1800 járművet (Model S és Model X) gyárthatnak hetente.

A gyorsjelentés kitér arra is, hogy a menedzsment szerint jelentős növekedés várható az értékesítések területén, amit két dologgal indokoltak: (1) tovább bővítik az értékesítési hálózatukat, (2) változik Peking hozzáállása az amerikai autógyártóhoz (a legfrissebb hírek szerint két éven belül egy kínai partner bevonásával megkezdődhet a Tesla járműveinek gyártása az országban).

Megkezdődött a Tesla Energy üzletág termékeinek gyártása is Fremontban, amit a negyedik negyedév elején áttelepítettek a gigafactorybe. A cég terméke iránt nagy a kereslet annak ellenére, hogy a szállítás csak 2016-ban kezdődik meg. A gigafactory fejlesztései a közlemény alapján a tervek szerint haladnak, a Model 3 bemutatására már 2016 első negyedévében sor kerülhet.

Közülték azt is, hogy a Tesla leigazolta a Google elnökhelyettesét, Jason Wheelert, aki Deepak Ahujat váltja majd a pénzügyi igazgatói székben.

Ezek a jó hírek feledtették a befektetőkkel a hibákat, melyeket elnéztek a Teslának.

Például azt, hogy ugyan közel 1,25 milliárd dollárra nőt a cég árbevétele (nem amerikai számviteli szabályok szerinti), ami 33 százalékkal nagyobb, mint az egy évvel korábbi érték. Ugyanakkor ez az érték azonban elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Fontos még, hogy a cég nettó eredménysoron közel 75 millió dolláros veszteséget szenvedett el, ami nagyobb a vártnál, hiszen 0,58 dolláros egy részvényre jutó veszteséget jelent, az elemzők viszont 58 millió dolláros veszteségre számítottak a nettó eredmény tekintetében és 0,49 dolláros egy részvényre jutó veszteségre.

A Tesla bruttó marzsa 25,1% volt ugyan, viszont a meghatározó autógyártó üzletág bruttó marzsa csupán 23,7% szintet ért el. Ezt a menedzsment a termékmix olcsóbb modellek irányába történő eltolódásával (alacsonyabb áron tudták értékesíteni a Model S 70-est és 70D-t) és az erős dollár negatív hatásával indokolta. A korábbi ígéretek még az autóiparban egyedülálló 30 százalékos bruttó marzs eléréséről szóltak, közben a cég negyedévről negyedévre csúszik lefelé a bruttó marzs tekintetében. Ráadásul a negyedik negyedévben további csökkenés várható, a Model X bevezetése és gyártása ugyanis meg fogja dobni a költségeket.

A jövőre vonatkozóan szintén optimista hangot ütött meg a menedzsment. Elmondták, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően közel 40 ezer Tesla rendelkezik már "Autopilot" funkcióval, a Model X kisebb akkumulátorral szerelt, ezért olcsóbb változata 2016-ban jelenhet meg a piacon, és a következő negyedévekben az árbevétel és bruttó eredmény gyorsabban növekedhet, mint a működési költségek.

Mindennek hatására a cég papírjainak árfolyama több mint 7 százalékot erősödött az amerikai piacok zárását követően, jelenleg 222 dollár közelében tartózkodik.

A Portfolio.hu elemzőinek véleménye szerint a befektetők korábban már elfogadták, hogy a Tesla Motors a növekedés és a közép-hosszú távú céljai elérése érdekében nem tekinti prioritásnak a nyereséges működést. Vagyis egyelőre senkit nem érdekel, hogy most 58 vagy 75 millió dollárt veszített a cég a harmadik negyedévben. A jövőbe és Elon Muskba vetett hit az, amiért hajlandóak az emberek Tesla-papírokat vásárolni. A Google nagyágyújának leigazolása, a gyártás felpörgetése, a Model X piacra dobása, a gigafactory építése, a Model 3 várható bemutatása és a Tesla Energy termékeinek hamarosan induló szállítása pedig egyaránt a pozitív jövőképet erősítik és okot adnak az optimizmusra, írták.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.