Címlap

MSZP: mesterségesen tartották magasan a gáz árát

NRGreport | 2015.11.05. 11:08

Az MSZP szerint az MVM gázkereskedője "a fideszes offshore cégcsoport" drága földgázát segítette a magyar piacra, és ezzel mesterségesen magasan tartotta a gáz árát. A szocialisták szerint a Fidesz-kormány az "árdrágító nyerészkedéssel" megkárosította a magyar embereket, vállalkozásokat.

 Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az MVM gázkereskedője, az MVM Partner átadta neki azokat a szerződéseket, amelyekből kiderül, milyen áron tudott földgázt vásárolni Nyugat-Európában az elmúlt években. Tóth Bertalan azt mondta, kiderült, hogy a gázkereskedő átlagosan köbméterenként 4,5-17 forinttal olcsóbban tudott földgázt beszerezni, mint amennyiért "a fideszes offshore cégcsoport" földgázát segítette a magyar piacra.

Szerinte ezzel a gázkereskedő a beszerzési oldalon 60 milliárd forint árelőnyről mondott le, csak azért, hogy egy offshore hátterű cég még nagyobb hasznot tudjon bezsebelni.

Tóth Bertalan lemondásra szólította fel "a gázdrágító nyerészkedés" szereplőit, az offshore cégnek előnyt biztosító rendelet aláíróját, Németh Lászlóné korábbi fejlesztési minisztert, jelenlegi államtitkárt, illetve az MVM, valamint az MVM gázkereskedő cégének menedzsmentjét, mert lemondtak a százmilliárdos nagyságrendű előnyökről.

Véleménye szerint a kormány 10 százalékos rezsicsökkentést lopott el a magyar emberektől 2011 óta, ez háztartásonként, cégenként havi háromezer forintot jelent.

"Nem a magyar fogyasztók, hanem Orbán Viktor üzleti körei nyerészkedtek az olcsó nyugati gázon" – fogalmazott.

Felidézte, a kormány 2011-ben különleges jogokat adott az MVM gázkereskedő cégének arra, hogy az Ausztriában elérhető olcsó földgázt a magyar piacra jutassa és a földgázárakat letörje. Az állami gázkereskedő ehelyett az olcsó gáz négyötödrészét éveken keresztül átadta egy offshore hátterű cégcsoportnak, amelynek tulajdonosa szoros kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnökkel – folytatta Tóth Bertalan.

Hozzátette: 2011 és 2014 között az állami cég csak 1,4, az offshore hátterű cég több mint 70 milliárd forintot keresett.

A szocialista képviselő jelezte, fenntartják törvényjavaslatukat, miszerint az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjen a gáz ára, 10-10 százalékkal pedig az áramé és a távhőé.

Tóth Bertalan az általa offshore hátterűként hivatkozott céget a sajtótájékoztatón nem nevezte meg.

A képviselő sajtótájékoztatója végén elmondta: a MET Zrt. beperelte jó hírnév megsértése miatt. Mint mondta, a 100-150 milliárd forintos hasznot elérő cég 20 millió forint sérelmi díjat követel tőle, 10 millió forintot jó hírnév megsértése miatt, 10 milliót az elmaradt hasznára hivatkozva.

  NRGreport
Címkék
#gázár   #MSZP  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.