Címlap

Nagyfeszültségű távvezeték-összeköttetés épül Szlovéniával

NRGreport | 2015.11.10. 07:05

Módosította korábbi szerződését a magyar és a szlovén villamosenergia-ipari rendszerirányító, ennek értelmében 2018 december végéig megépül a két országot összekötő 400 kilovoltos (kV) távvezeték.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és az ELES d.o.o. Szlovén Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító a múlt héten írta alá a magyarországi Hévíz és a szlovén Cirkovce alállomásokat összekötő távvezeték megvalósítására kötött létesítési szerződés módosítását – közölte a Mavir.

Magyarországnak jelenleg csak Szlovéniával nincs közvetlen határkeresztező távvezeték-kapcsolata.

A közlemény szerint a beruházás jelentőségét mutatja, hogy szerepel mind a magyar, mind az európai uniós hálózatfejlesztési tervekben, emellett az uniós klíma- és energiapolitikai célkitűzésekhez való számottevő hozzájárulásának megfelelően uniós "közös érdekű projekt" címet nyert.

A Hévíz-Cirkovce távvezeték megépülésével megteremti a szlovén és a magyar villamosenergia-rendszer eddig hiányzó, közvetlen rendszerkapcsolatát.

A beruházásnak jelentős szerepe lesz az európai uniós belső villamosenergia-piac megvalósulásában, és a régiós villamosenergia-piacok nagyobb fokú integrációjában.

A tervezett fejlesztés mindkét országban jelentősen növeli a rendszer- és ellátásbiztonságot, és támogatja az ellátási források további diverzifikációját is – áll a közleményben.

  NRGreport
Címkék
#MAVIR   #Szlovénia   #távvezeték  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.