Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ázsia tarthatja életben a szénipart

NRGreport | 2015.11.11. 13:27

A megújuló ernergiaforrások térnyerése ellenére korai lenne leírni a szén jelentőségét – véli Benjamin Sporton, a Szén Világszövetség (WCA) ügyvezető igazgatója. Sporton szerint a befektetőknek is megéri a korszerűbb, kevésbé környezetszennyező erőművekbe helyezni pénzüket – írja a The Guardian.

A szén a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyag, és a környezetvédelmi aggályok mellett a megújuló energiaforrások, valamint az olcsó amerikai palagáz térnyerése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerül a világ szénipara. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint már jelenleg is a megújuló energiafajták számítanak a második legnagyobb elektromosáram-termelő forrásnak és 2030-ra ebben a tekintetben megelőzik a szenet.

Benjamin Sporton, a Szén Világszövetség ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor korai lenne leírni a szén jelentőségét, hiszen az ázsiai országokban a következő évtizedekben is meghatározó marad a szénfogyasztás, mivel a fejlődő országoknak olcsó és könnyen hozzáférhető energiaforrást jelent.

Az igazgató szerint a szén felhasználása folyamatosan növekedni fog ezekben az országokban, a globális felmelegedés elleni harc ugyanakkor megköveteli majd, hogy az elavult, szennyező erőműveket új technológiájú, kisebb károsanyag-kibocsátással renelkező berendezésekkel váltsák fel. Ázsia két legnagyobb szénfelhasználója, Kína és India az ENSZ-nek benyűjtott klímatervében például a tisztább széntechnológiák alkalmazását külön is megjelölte.

Nemcsak a WCA prognosztizálja a szénfogyasztás növekedését: a Nemzetközi Energiaügynökség 2015-ös jelentése szerint 2040-ig a megnövekedett energiaszükségletek 10 százalékát fedezik majd szén segítségével és ez a jelentés is kiemeli Indiát, valamint Délkelet-Ázsiát, ahol a szénszükséglet megháromszorozódásával kalkulál. Az OECD-államok szénfelhasználása ugyanakkor 40 százalékkal csökken majd ebben az időszakban a jelentés szerint.

Porton nem vitatja, hogy a megújulók szerepe hatalmas, de elsősorban azt a mintegy 1,3 milliárd embert érinti, akikhez jelenleg nem jutnak el olyan alapvető szolgáltatások, mint az elektromos áram vagy az ivóvíz. Az igazgató szerint az ipari létesítmények, városok energiaellátása ugyanakkor továbbra is szénalapú lesz, mivel a szén segítségével sokkal nagyobb mennyiségű energia állítható elő egyelőre – írja a The Guardian.

  NRGreport
Címkék
#India   #Kína   #szén   #szénbányászat   #WCA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.