NRGreport
Menü

Környezetkímélő buszok járnak Kaposváron

Környezetkímélő buszokra cserélték a kaposvári járműparkot, ezzel Magyarországon elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása.

Szita Károly polgármester kedden a város főterén tartott átadási ünnepségen kiemelte: a világ legfejlettebb buszait hozták el Kaposvárra. "Ez a nap egy várostörténeti nap, ezek a buszok szimbólumai annak, hogy Kaposvár egy büszke, izgalmas korszakba érkezett" - fogalmazott a polgármester.

Szólt arról is, hogy minden autóbuszt elneveznek egy kaposvári hírességről. Közölte, elsőként öt buszra került fel egy-egy, a város hírnevét öregbítő híresség arcmása. Köztük van Rippl-Rónai József világhírű festőművész, Guba Sándor, a városi mezőgazdasági főiskola megalapítója, Vétek György, aki 23 évig volt Kaposvár polgármestere és a város iránti tiszteletből felvette a Kaposváry nevet, Kaposi Mór, a kórház megalapítója, egykori igazgatója és névadója, valamint az 1936-os berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerző Csík Ferenc.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, valószínű, hogy Európában is kevés olyan város van, ahol a teljes flottát lecserélték, és minden egyes autóbusz új. Jelezte, ezek a buszok nemcsak környezetkímélők, de a cukorgyárral kötött megállapodás, amely szerint biogázzal fogják üzemeltetni a járműveket, még olcsóbbá teszi azok fenntartását.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkjának cseréjéhez - 40 gázüzemű, alacsony padlós, audiovizuális tájékoztatórendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához - a város négymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert el, amelyhez százmillió forint önerő társul.

A teljes buszcsereprogramról kiadott információs kiadvány szerint az új autóbuszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A Kaposváron forgalomba álló MAN Lyon's City CNG típus elnyerte a 2015-ös év busza címet.

A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának a megőrzéséhez. Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forintra csökken.

Forrás: MTI