Szabályozás

Módosítanák az energetikai törvényeket

NRGreport | 2015.11.11. 07:43

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az atomenergiáról, a villamosenergia-kereskedelemről és a távhőszolgáltatásról szóló törvények módosításáról nyújtott be javaslatot a parlamentnek.

Az Országgyűlés honlapján elérhető javaslat indoklása szerint az atomenergiáról szóló törvényt a sugárvédelem érvényesítéséhez szükséges szabályok megalkotásával módosítanák, a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvény szerint. A sugárvédelmi hatáskörátvétellel kapcsolatban törvényi szinten szükséges szabályozni az Országos Dozimetriai Nyilvántartásra vonatkozó rendelkezéseket, a sugárvédelmi szakértői tevékenységre vonatkozó szabályokat, valamint a sugárvédelmi képzettség és annak nyilvántartására vonatkozó törvényi előírásokat – szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) javaslatában.

A tárca indoklása szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által – a kormány kérésére – 2015-ben lefolytatott nemzetközi misszió kifogásolta, hogy az atomenergia alkalmazásának felügyelete nem tükrözi a fokozatos megközelítés elvét. A törvényjavaslatban ezért szerepel a fokozatosság elvének meghatározása a NAÜ nukleáris biztonsági fogalomtára alapján.

A törvénymódosítás ezen felül tartalmazza a hiányzó, talált és lefoglalt nukleáris és egyéb radioaktív anyagokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatát és korszerűsítését is.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény módosítása tartalmazza, hogy a szolgáltató a rá kiszabott bírságot nem háríthatja tovább a fogyasztóra.

A villamosenergia kereskedelmét szabályzó törvény módosítására egyebek mellett a villamos energia Európai Unión belüli piacának működését harmonizáló rendelet (CACM rendelet) végrehajtása miatt van szükség az indoklás szerint. A CACM-rendelet a másnapi és a napon belüli piacokra, a piacszervezésre és a rövid távú kapacitásszámításra vonatkozóan tartalmaz előírásokat.

A módosítási javaslat célja továbbá a villamosenergia kötelező átvételéhez (KÁT) kapcsolódó elszámolási rendszer egyszerűbbé és átláthatóbbá tétele, továbbá a szervezett villamosenergia-piacon (HUPX) a közeljövőben várhatóan bevezetésre kerülő napon belüli kereskedelem adta lehetőségekre való felkészülés. Megszűnik a fizikai allokáció, azaz a teljes KÁT-os energiamennyiség a HUPX-en kerül értékesítésre. Az indoklás szerint ez megnöveli a kereskedők és a fogyasztók mozgásterét portfóliójuk összeállításában, lehetővé teszi a tényadatokon alapuló utólagos elszámolást, egyszerűbbé válik az elszámolási rendszer.

A törvénymódosító javaslat indoklása kitér arra is, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) által kiszámított és közzétett "KÁT-felár" közvetlenül továbbhárítandó a fogyasztók felé, így nem lesz szükség ehhez kapcsolódó "kockázati felár" beépítésére az árakba, ami a kereskedők és fogyasztók várakozásai szerint olcsóbbá teszi az ellátást.

A módosítás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azon jogkörének megerősítését is tartalmazza, amely során a hivatal automatikus kötbérfizetési kötelezettséget írt elő a szolgáltatóknak vagy elosztóknak a garantált szolgáltatások nem teljesítése esetén.

Az NFM javaslata szerint az egyetemes szolgáltató engedélyének visszavonása esetén a fogyasztók mentesülnének a csoportos beszedési megbízások módosításával kapcsolatos adminisztratív terhek alól, ezeket az új egyetemes szolgáltató automatikusan átvenné.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.