NRGreport
Menü

Továbbra is a kereslet növekedését szuggerálja az OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb jelentésében továbbra is kitart az olaj iránti kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzése mellett. Az OPEC-tagállamok vezetői legközelebb december 4-én találkoznak Bécsben - írja a CNBC.

A 12 tagországot tömörítő OPEC novemberi jelentésében továbbra is azt valószínűsíti, hogy 2015-ben napi 1,5 millió hordóval 92,86 millió hordóra nő az olaj iránti kereslet. Az OPEC előző havi jelentésében hasonló értéket valószínűsített.

A szervezet szerint 2016-ban a kereslet további napi 1,25 millió hordóval nő és eléri az átlagos 94,14 millió hordót.

A legújabb jelentés az utolsó az OPEC december 4-én esedékes bécsi találkozója előtt, így irányadónak tekinthető a szervezet későbbi lépéseit tekintve. Éppen ezért kevés jele mutatkozik annak, hogy eltérjenek az eddig politikától és csökkentsék a kitermelést. Az OPEC jelenleg a napi 30 millió hordós termelést tűzte ki célul az alacsony olajár, a túltermelés és a lecsökkent kereslet ellenére. Az olaj ára a 2014 júniusi 114 dollárról másfél év alatt az 50 dolláros szint közelébe zuhant vissza.

Néhány napja, Abdalla El Badri, a szervezet főtitkára egy abu dzabi konferencián azt mondta, hogy az OPEC az olajárak emelkedésére számít 2016-ban, ezért is döntöttek úgy, hogy nem csökkentik a tagországok kitermelését - írja a CNBC.

Forrás: CNBC

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?
Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 20202020-02-21 05:57

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »