Vállalatok

Továbbra is a kereslet növekedését szuggerálja az OPEC

NRGreport | 2015.11.12. 14:53

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legfrissebb jelentésében továbbra is kitart az olaj iránti kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzése mellett. Az OPEC-tagállamok vezetői legközelebb december 4-én találkoznak Bécsben – írja a CNBC.

A 12 tagországot tömörítő OPEC novemberi jelentésében továbbra is azt valószínűsíti, hogy 2015-ben napi 1,5 millió hordóval 92,86 millió hordóra nő az olaj iránti kereslet. Az OPEC előző havi jelentésében hasonló értéket valószínűsített.

A szervezet szerint 2016-ban a kereslet további napi 1,25 millió hordóval nő és eléri az átlagos 94,14 millió hordót.

A legújabb jelentés az utolsó az OPEC december 4-én esedékes bécsi találkozója előtt, így irányadónak tekinthető a szervezet későbbi lépéseit tekintve. Éppen ezért kevés jele mutatkozik annak, hogy eltérjenek az eddig politikától és csökkentsék a kitermelést. Az OPEC jelenleg a napi 30 millió hordós termelést tűzte ki célul az alacsony olajár, a túltermelés és a lecsökkent kereslet ellenére. Az olaj ára a 2014 júniusi 114 dollárról másfél év alatt az 50 dolláros szint közelébe zuhant vissza.

Néhány napja, Abdalla El Badri, a szervezet főtitkára egy abu dzabi konferencián azt mondta, hogy az OPEC az olajárak emelkedésére számít 2016-ban, ezért is döntöttek úgy, hogy nem csökkentik a tagországok kitermelését – írja a CNBC.

  NRGreport
Címkék
#kőolajkitermelés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.