Címlap

V4: Közép-Európa érdeke a dél-európai gázfolyosó

NRGreport | 2015.11.13. 07:47

A közép-európai térség biztonságos energiaellátása szempontjából alapvető érdek a dél-európai gázfolyosóhoz való csatlakozás – állapította meg a cseh, a magyar és a szlovák külügyminiszter csütörtökön a cseh fővárosban, amikor a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű nemzetközi politikai fórum keretében találkoztak. A lengyel külügyek irányítója a varsói kormányalakítás miatt nem vett részt a találkozón.

Úgy látjuk, hogy vannak olyan európai érdekek, amelyek megpróbálják ellehetetleníteni Közép-Európa összeköttetését az energiaforrásokkal a Balkánon keresztüli folyosóval – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI és a Magyar Televízió tudósítóinak Prágában.

A külügyminiszter szerint holland, német, brit és francia cégek együttműködnek a Gazprommal annak érdekében, hogy az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását megduplázzák. Ha azonban ez megtörténik, akkor a közép-európai energiaellátást további veszély fogja fenyegetni, még messzebb kerül tőlünk a biztonságos energiaellátás – mondta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint a biztonságos energiaellátás szempontjából Közép-Európa számára az a lényeg hogy a déli gázfolyosót, amely az azerbajdzsáni gázt szállítaná Európába, össze lehessen kötni Közép-Európával. Hogy ez milyen útvonalon történik majd, az egy másodlagos kérdés, tette hozzá.

Az Európai Unió kettős mércét alkalmaz, amikor másképpen ítéli meg az Északi Áramlat, és másképpen a Déli Áramlat gázvezeték kérdését – mondta.

A Visegrádi négyek álláspontja az, hogy ezt a kettős mércét elutasítják, ezért közösen lépnek fel annak érdekében, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztonsága meglegyen, illetve, hogy ezt az EU európai érdekként szemlélje – mondta Szijjártó Péter.

  NRGreport
Címkék
#Déli Áramlat   #Északi Áramlat   #gáz   #V4  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.