Címlap

Az energiaárak húzták le az euróövezet inflációját

NRGreport | 2015.11.16. 13:54

A végleges adatok szerint az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 0,1 százalék volt az euróövezetben októberben a szeptemberi 0,1 százalékos csökkenés után éves összevetésben, miközben az Európai Unióban stagnáltak a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 0,1 százalék csökkenést követően – közölte hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat).

    
Éves alapon tizenhárom uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Cipruson (-1,8 százalék), Romániában (-1,4 százalék) és Bulgáriában (-1,2 százalék). A legnagyobb mértékben Máltán (+1,6 százalék), Belgiumban (+1,2 százalék) és  Svédországban (+0,9 százalék) növekedtek a fogyasztói árak. 

Havi összevetésben 4 uniós tagállamban csökkentek, 16-ban emelkedtek, hétben pedig nem változtak a fogyasztói árak.

Az Eurostat Magyarország esetében éves szinten 0,2 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékos áremelkedést jelzett.

Októberben éves szinten 8,5 százalékkal csökkentek az energiaárak az euróövezetben. Az energiaárakat nem számolva 1,2 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1 százalék volt októberben. 

Az élelmiszer-, alkohol és dohánytermékek ára 1,6 százalékkal emelkedett éves szinten, míg a szolgáltatási szektorban az infláció 1,3 százalék volt. A zöldségárak 9,4 százalékkal, a gyümölcsárak 6,2 százalékkal emelkedtek az euróövezetben éves összevetésben.

  NRGreport
Címkék
#energiaárak   #infláció  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.