Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Ezért növelje cége energiahatékonyságát

NRGreport | 2015.11.16. 04:30

Akár 40 százalékkal – a nagyobb cégek évente több tízmillió forinttal – is csökkenthetik energiafelhasználásukat, ha közüzemi szerződéseiket, számláikat – műszaki, gazdasági és jogi szempontból – ellenőriztetik, aktualizáltatják. Versenyhátrányba kerülhet az a cég, amelyik energetikai szempontból nem működik optimálisan.

Általában az épületgépészet, a világítástechnika, az elektronikus berendezések működtetésének, illetve működésének optimalizálásával lehet megtakarítani energiát. Sokat számít, hogy mennyi egy-egy cég lekötött energiamennyisége, vagy hogy milyen transzformátort használ a társaság. S az sem mindegy, hogy egységnyi termék előállítása mennyi energiát követel.

A villamos energia és a földgáz szabad piacon való beszerzése vagy a fűtési rendszer korszerűsítése – akár napenergia felhasználásával –, esetleg a vállalkozás energiafelhasználási költségtervének összeállítása segíthet lefaragni a vállalkozás kiadásain. Fontos a néhány multinacionális cégnél már bevezetett vagy bevezetés alatt álló ISO 50001 szabvány szerinti komplett energiairányítási rendszer átvétele is, hiszen a hosszú távú tervezés és a folyamatos ellenőrzés révén fenntarthatóbb, olcsóbb lesz a működtetés.

Az energiahatékonyság növelését az Európai Parlament és az Európai Tanács irányelve is sürgeti, mely Magyarországot kötelezte, hogy 2020-ra minimum 13 százalék legyen a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya a bruttó végső energiafogyasztásban. Még ennél is optimistább Magyarország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési terve, ami 14,65 százalékos arányt célzott meg, mondván, a zöldgazdaság fejlesztése nemzetgazdasági jelentőségű, a foglalkoztatásra gyakorolt hatása (legalább 150–200 ezer, ezen belül a megújulóenergia-iparágban 70 ezer munkahely létrehozását vetíti előre) nemzeti érdek.

A cselekvési terv szerint Magyarországnak az energiaimporttól való függősége rendkívül magas: a kőolajszükséglet 80 és a földgázfogyasztás több mint 83 százalékát – elsősorban a volt FÁK-országokból származó – behozatalból fedezi. A megújuló energiaforrások alkalmazásával az importfüggőség is csökkenthető. A „legzöldebb” megoldás azonban a takarékosság, a fel nem használt energia a leginkább környezetbarát és költséghatékony.

A vállalati energiahatékonyság növelésének első lépése a tudatosság megteremtése. Ma még sok hazai cég még nem jutott el eddig, tulajdonosaik sokszor elkövetik azt a hibát, hogy nem ellenőrzik a tanácsadó céget, amelyik megkereste őket. A második – már a tudatos energiafelhasználás meghonosítását követő – lépés az energiahatékony beruházások végrehajtása. A magyar cégeknél még a mai napig is átlagosnak mondható a pazarlás. Főleg azoknál, amelyek sűrített levegős rendszereket használnak, ami az európai uniós országokban is meglehetősen gyakori.

S hogy kedvet kapjanak a vállalatok, álljon itt a Magyar Telekom példája: félmilliárd forintot sikerült megtakarítania cégeinél az áram, a fűtési energia, az üzemanyag, a gáz és a papír fogyasztásának összesítése alapján. A cégcsoporthoz tartozó T-Systems Magyarország budapesti adatközpontja helyzetének felmérése után reálisan megvalósítható önkéntes vállalásokat tett, hogyan növeli az energiahatékonyságot, egyúttal csökkenti az energiafogyasztást.

(A tanácsadó cégek piacáról részletesen cikksorozatunk következő részében írunk.)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.