Vállalatok

NFM: garantált a biztonságos hazai földgázellátás

NRGreport | 2015.11.19. 09:53

2008 óta folyamatosan csökken a magyarországi gázfogyasztási igény. A tárolókban lévő gáz elegendő a lakosság teljes téli fogyasztásának fedezésére.

Jelenleg 3,2 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, amely a lakosság várható téli fogyasztását teljes egészében, az országos téli igénynek pedig több mint felét fedezi. A további szükséglet kielégítéséhez pedig az új tranzitútvonalak is használhatók – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Aradszki András kifejtette: Magyarországon a lakossági fogyasztási igény 2008 óta folyamatosan, mintegy 40 százalékkal csökkent, az idei télen mintegy 2,4 milliárd köbméter lakossági földgáz-felhasználással lehet számolni. A teljes éves országos fogyasztás jelenleg 8 milliárd köbméter, ebből a téli 6 milliárd köbméter.

Az államtitkár szerint a 2008-at követő gazdasági visszaesés miatti földgázigény-csökkenés valószínűleg megállt, mivel fejlődik a gazdaság, a rezsicsökkentés és a vásárlóerő növekedése miatt idén megemelkedhet a lakossági fogyasztás.

Hozzátette: természetesen a kereslet a hidegebb időjárás miatt emelkedhet, erre is fel kell készülni, mindazonáltal az ukrán-EU-orosz megállapodás nagy biztosítékot ad az Ukrajnán keresztül Magyarországra áramló orosz gáz eljuttatására.

Magyarország emellett megfelelő mennyiségű földgázt képes beszállítani Ausztrián és az idén átadott szlovák-magyar gáztranzit-vezetéken keresztül is.

Az új útvonal egyúttal lehetőséget teremt a földgáztározók kímélő módon történő alkalmazására, nincs szükség fölösleges mennyiségű földgáz betárolására, ezzel egyebek mellett tárolási- és vásárlási költség is megtakarítható – emelte ki az államtitkár.

Magyarország a térség legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik, 6,3 milliárd köbméter földgáz betárolása lehetséges, ami viszont meghaladja az összes téli fogyasztást, enyhe tél esetén pedig a megmaradt mennyiség utáni veszteséget is viselni kell – mondta.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.