NRGreport
Menü

Egyiptomban orosz atomerőmű épül

Négy reaktorból álló harmadik generációs atomerőmű építéséről állapodott meg Egyiptom Oroszországgal. Az erőművet a Földközi-tenger partján építik meg.

Egyiptomi atomerőmű megépítéséről írt alá megállapodást Oroszország és Kairó csütörtökön - közölte Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő az állami hírtelevízió által közölt beszédében.

Az ország északi, Földközi-tenger parti ed-Dabaa régiójában tervezett erőmű megépítéséről szóló megállapodást az egyiptomi elnök jelenlétében kötötték meg.

A kairói sajtó szerint a szerződést az orosz Roszatom atomenergetikai konszern és az egyiptomi energiaügyi minisztérium képviselői írták alá.

Szíszi sem a projekt költségeiről, sem az építkezés időkeretéről nem közölt részleteket, mindössze annyit mondott, hogy egy harmadik generációs erőműről van szó, amely négy reaktort foglal magában. Az államfő mindazonáltal leszögezte, hogy a költségek nem fogják terhelni az államkasszát, azokat az erőmű energiatermeléséből fedezik. A finanszírozással kapcsolatban megemlített egy hitelt is, amelyet 35 év alatt kell visszafizetni.

Forrás: MTI