NRGreport
Menü

Jobb lett az Alteo eredménye

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. árbevételét 65 százalékkal, 6,943 milliárd forintra növelte 2015 első kilenc hónapjában - közölte a társaság.

Az Alteo konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésében ismerteti: a kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) pedig 81 százalékos növekedéssel 877 millió forintra emelkedett.

Az eredményesség jelentős javulása többek között a kiemelkedően teljesítő szélerőműveknek, a továbbra is töretlenül fejlődő energiakereskedelmi üzletágnak és sikeres Sinergy-akvizíció révén új üzletágként a vállalat szolgáltatásai között megjelenő, külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásoknak köszönhető - írták.

A csoport szélerőművei, amelyek a kedvező széljárásnak és a meghibásodásoktól mentes működésnek köszönhetően 2015 első három negyedévében 19 százalékkal több árbevételt termeltek, mint az előző év hasonló időszakában.

Az Alteo csoport jelentősen tudta erősíteni pozícióit a villamosenergia-kereskedelem területén is. A végfogyasztókat - elsősorban kis- és középvállalkozásokat - kiszolgáló kiskereskedelmi üzletág, folytatva az elmúlt évek dinamikus bővülését, 22 százalékkal növelte bevételeit, miközben az értékesített áram volumene 33 százalékkal emelkedett.

A Sinergy révén a csoportba került virtuális erőmű (VPP), amely 2015-ben 6 telephelyen 14 kapcsoltan hőt- és villamos energiát termelő kiserőművi egységgel, összesen mintegy 50 megawatt beépített villamosenergia-termelő kapacitással rendelkezik, az elmúlt hónapokban jelentősen erősítette a csoport eredménytermelését.

A megnövekedett vállalati mérettel a közvetlen ráfordítások 54 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest, 2015 első kilenc hónapjában 5,477 milliárd forintra. A vállalat tudatos költséggazdálkodásának köszönhetően ez az érték azonban elmarad az árbevétel növekedésének 65 százalékos mértékétől - írták.

A cég részvényeivel a BÉT T-kategóriájában kereskednek, a csütörtöki záró ára 3900 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 3900 forint, a legalacsonyabb 2800 forint volt.

Az Alteo árbevétele 2014-ben 5,9 milliárd forint volt, a csoport 2015 május elején sikeresen lezárta a Sinergy Kft. akvizícióját.

Forrás: MTI