Vállalatok

Fenntartható gyár Budaörsön

NRGreport | 2015.11.23. 10:21

A Tetra Pak publikálta 2015. évi fenntarthatósági jelentését, ismertetve a cég idei eredményeit a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás terén. A vállalat Magyarországon is sikeresen teljesítette környezetvédelmi célkitűzéseit: a budaörsi gyárban hosszú távon 52%-kal csökkentették a fajlagos energiafelhasználást, a feldolgozásra kerülő papír alapanyagoknak már 70%-a tanúsítottan felelős erdőgazdálkodásból származik.

A Tetra Pak több területen is jelentős előrelépést ért el fenntarthatósági törekvéseinek teljesítésében. Egyebek mellett:

  • 2015 januárjában az áruházak polcaira került a világ első, teljesen megújuló, növényi alapú csomagolása, a Tetra Rex® doboz.
  • Júniusban a vállalat bejelentette a Tetra Pak E3 bevezetését. Az új töltőgép különlegessége, hogy hidrogén-peroxid helyett elektronrészecskéket használ a csomagolóanyag fertőtlenítéséhez, amely jelentős energiamegtakarítást és csökkenő környezeti hatást eredményez.
  • A vállalat globális üzemi munkavédelmi rendszert vezetett be, 2016 végéig minden Tetra Pak gyártóegységre meg kívánja szerezni az OHSAS 18001 tanúsítványt. Eddig a gyárak 50%-át tanúsították, 2013-ban ez az arány 42% volt.
  • A Tetra Pak „Food for Development” (Élelmiszerrel a fejlődésért) programjának keretében világszerte folytatta a kormányzatok és ügyfelek támogatását az iskolai étkeztetési programokban. Ennek köszönhetően 2014-ben rekord számú, 66 millió gyermek kapott tejet és egyéb, Tetra Pak csomagolású tápláló italokat az iskolákban.

“A Tetra Paknál a fenntarthatóságot mottónkkal – ’Megőrzi, ami jó’ – összhangban értelmezzük. Ez egyrészt arra utal, hogy feldolgozó és csomagolási megoldásaink révén megőrizzük az élelmiszerek minőségét, ugyanakkor azt is jelenti, hogy megőrizzük az emberek egészségét, valamint megőrizzük a jövőt: bolygónk, ügyfeleink és saját jövőnket egyaránt” – mondta Dennis Jönsson, a Tetra Pak csoport elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon is felelősen

A Tetra Pak budaörsi gyára idén megszerezte az Európai Bizottság által kidolgozott EMAS tanúsítványt, mely a környezetvédelem terén nyújtott teljesítményüket folyamatosan javító vállalkozások és más szervezetek elismerésérére szolgál. Szintén fontos eredmény, hogy a gyártóüzem 68%-kal csökkentette gázfelhasználását, valamint 50%-kal villamosenergia-fogyasztását.

Az itthon gyártott italos kartonok 70%-a készül FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által tanúsított papírból, míg a 2014-ben Magyarországon forgalomba kerülő italos kartondobozoknak már 20,2%-a viselte az FSC emblémáját. A hulladékká vált italos kartonok visszagyűjtési aránya 2014-ben elérte a 23,4%-ot.

“Az ENSZ 2030-as Fenntarthatósági Fejlesztési Céljainak bejelentése után a fenntarthatóság világszerte még inkább integrálódik a vállalatok tevékenységeibe. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy ügyfeleinkkel együtt dolgozva megfeleljünk az ENSZ által meghatározott kritériumoknak” – tette hozzá.

A Tetra Pak törekszik arra, hogy a csomagolásokhoz használt kartonpapír FSC® (Forest Stwardship Council®) tanúsítású vagyis természetes úton megújuló, felelősen kezelt erdőkből származzon. A tanúsítvánnyal rendelkező papír aránya a 2013. évi 41%-ról 2014-ben globálisan 43%-ra emelkedett. A Tetra Pak középtávú célja, hogy csomagolóanyagai gyártásához 100%-ban FSC tanúsított kartonpapírt használjon.

A felelős alapanyag-beszerzés mellett a vállalat ugyancsak célul tűzte ki, hogy az újrahasznosított italos kartonok aránya 2020-ra globálisan 40%-ra nőjön. Ezt elsősorban a fogyasztók tájékoztatásával, az ismeretek és szaktudás megosztásával, a szelektív gyűjtési infrastruktúra használatának elősegítésével és az újrahasznosítási technológiák fejlesztésének támogatásával kívánják elérni.

  NRGreport
Címkék
#Tetra Pak  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.