Címlap

Az erős dollár miatti aggodalom és a túlkínálat hat az olaj piacára

NRGreport | 2015.11.24. 08:06

A nyersolaj piacát továbbra is a túlkínálat jellemzi. Az OPEC olajkosár ára (a szervezet által meghatározott országok olajárainak súlyozott számtani átlagából kalkulált ár) 2009 óta először esett 40 dollár/hordó alá, és ennek fényében is egyre nő az OPEC december 4-i ülésének jelentősége.

Addig valószínűleg fokozódni fog a Szaúd-Arábiára nehezedő nyomás, mivel az folytatja a piaci részesedést az ár elé helyező stratégiáját, miközben több tagország romló gazdasági kilátásokkal küszködik – írta elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője.

Ugyanakkor a csökkenő olajár elindíthat – főleg az OPEC-en kívüli termelők körében – termeléscsökkentést, nem utolsósorban az egyesült államokbeli palaolaj-termelők léphetnek ebbe az irányba. Ez pedig az OPEC termeléscsökkenését is kiválthatja, ami 2016-ban nemcsak az ár stabilizálódásához, hanem akár az újbóli emelkedéséhez is vezethet, állítja a szakember.

A Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 16-i ülése jelentősen befolyásolhatja a dollár árfolyamát, ez pedig további hatással lehet az olaj árára is, csakúgy, mint a többi árupiaci termék árára, tette hozzá.

  NRGreport
Címkék
#dollár   #Fed   #olaj   #olajpiac  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.