Fenntarthatóság

Újabb szögek a szén koporsójába

NRGreport | 2015.11.24. 08:58

A hét végén kezdődő Párizsi Éghajlatvédelmi Csúcstalálkozóra készülve egymást érik a történelmi jelentőségű bejelentések, amelyek alapvetően érintik az energiaszektor jövőjét. Azzal, hogy az OECD a múlt héten hivatalosan is búcsút intett a szénkorszaknak, minden tekintetben új időszámítás kezdődik majd. Ezzel szinte egy időben az Egyesült Királyság is bejelentette, kivezeti a szénerőműveket az ország energiagazdaságából.

Az OECD által november 18-án elfogadott megállapodása értelmében, a szervezethez tartozó országok 2017. január 1-től nem nyújtanak több állami támogatást szénnel kapcsolatos beruházásokhoz, például szénerőművek építéséhez. Ez elsősorban olyan támogatások megszüntetését jelenti, mint például az országok által nyújtott kedvezményes exporthitelek. Noha a határozat nincs összhangban azzal a céllal, hogy a globális középhőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon, mégis fontos fordulópontot jelent, mivel az OECD 2007 és 2014 között 34 milliárd dollár támogatást nyújtott szénerőművek építéséhez, különféle exporthiteltermékeken keresztül.

Samantha Smith, A WWF Globális Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője elmondta: "Habár a megállapodás egy újabb szöget jelent a szénenergia képzeletbeli koporsójába, akkor lett volna teljes, ha minden támogatásnak véget vet, amelyet szénerőművek, szénbányák vagy szénhez kötődő egyéb infrastruktúra-fejlesztések kaphatnak. A most bejelentett határozat ugyanis tartalmaz néhány kiskaput, amelyek segítségével bizonyos esetekben még mindig kaphatnak támogatást egyes szénerőművek."

Ugyancsak a múlt héten került sor egy másik jelentős bejelentésre. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy 2025-re kivezeti a szénerőműveket az ország energiaellátásából. Ez azért kiemelkedő jelentőségű, mert a szénerőművek az ország villamosenergia-fogyasztásának mintegy 20%-át adják, ugyanakkor az átlagos élettartamuk 50 év körül van. Vagyis az ország energiaellátása részben egy elavult és rendkívül szennyező energiaforrásra alapul.

A WWF november 19-i, nemzetközi sajtótájékoztatóján Samantha Smith elmondta: "Nagyon fontos, hogy az energiaszektor a megújuló energiaforrások alkalmazása felé mozduljon el. A 2014-es adatok alapján az energiaszektorhoz köthető CO2 kibocsátás mértéke nem emelkedett, miközben mégis volt kimutatható gazdasági növekedés. Először tapasztalhattuk, hogy létezik gazdasági növekedés az üvegházhatású gázok kibocsátásnövekedése nélkül is."

Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatvédelmi és Energia Programjának vezetője elmondta: "Mindkét bejelentés rendkívüli jelentőségű, különösen a Párizsban kezdődő éghajlatvédelmi tárgyalások közeledtével. Ugyanakkor mindkét esetben az a kulcskérdés, hogy a szén visszaszorulásával az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások kerüljenek előtérbe. Hazánkat illetően ugyanez a kihívás. Meg kell szabadulnunk a szénenergiától és el kell kerülni, hogy újabb szénbányák nyíljanak, ugyanis a szén nem a jövő megoldása sem az energiaellátásban, sem a munkahelyteremtésben, sem a gazdaságfejlesztésben."

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.