Címlap

Elzárták a gázcsapot az oroszok

NRGreport | 2015.11.25. 10:55

A Gazprom orosz gázipari vállalat felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázexportot szerda délelőtt, mert az előre kifizetett mennyiséget teljes egészében leszállította, ráadásul nem érkezett új megrendelés sem az ukrán féltől.  Mivel fizettek az ukránok, ezért nem érkezik több gáz Magyarország felé sem.

A hatályban lévő orosz-ukrán gázszállítási megállapodás alapján a Gazprom csak az előre kifizetett mennyiséget köteles eljuttatni Ukrajnába.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója közölte: attól tart, hogy az Európába irányuló orosz földgáz ukrán megbízható tranzitjára komoly kockázatokat jelent a Naftohaz ukrán energetikai vállalat azon döntése, miszerint nem vásárol orosz földgázt.

A Naftohaz azonnal jelezte, hogy biztosítani fogja az európai gázimport zavartalan áthaladását Ukrajna területén. Az ukrán kormányfő pedig leszögezte, hogy nem Oroszország nem szállít, hanem Ukrajna nem vásárol orosz földgázt.

Az Európában felhasznált földgáz 15 százaléka halad át Ukrajna területén is. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt szokta bizonygatni, hogy kettejük gázkonfliktusa nem érinti a tranzitszállításokat.

A Sky Newsnak nyilatkozva Miller arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna nem halmozott fel elegendő gázkészletet a téli időszakra készülve, és még be sem köszöntött az igazi hideg, de már megkezdte a föld alatti tározók megcsapolását.

Az, hogy az ukrán fél nem hajlandó Oroszországtól földgázt vásárolni, komoly kockázatokat teremt az Európába irányuló orosz földgáz biztonságos ukrajnai tranzitjára, valamint az ukrán fogyasztók gázigényének kielégítésére – hangoztatta Miller.

Andrij Koboljev, a Naftohaz vezérigazgatója még hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnerektől is be tudja szerezni a szükséges földgázt télen, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Szerdán kiadott közleményében Koboljev leszögezte, hogy Ukrajna biztosítani fogja az Európába irányuló orosz gázszállítások tranzitját, miként azt az utóbbi másfél évben tette.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány szerdai ülésén leszögezte, hogy a Naftohaz a kormány döntésének megfelelően állította le az orosz földgáz beszerzését. Nem a Gazprom nem szállít, hanem az ukrán fél nem vásárol – hangoztatta Jacenyuk, hozzátéve: a döntés hátterében az áll, hogy az európai partnerektől kapott árajánlatok sokkal kedvezőbbek, mint az oroszországi.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy nem látja szükségesnek orosz földgáz importját ebben a negyedévben. Szerinte Ukrajna gáztartalékainak szintje megfelelő, emellett arra számít, hogy jövőre csökken az orosz földgáz ára.

A Gazprom október 12-én újította fel ukrajnai gázimportját, köszönhetően a téli gázszállításról szóló megállapodás megkötésének.

Az orosz-ukrán gázkonfliktus sokadik epizódja egy olyan pillanatban kezdődött el, amikor tovább éleződött a feszültség a két ország között, mert a hét végén szabotázs miatt megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől. Ráadásul az ukrán kormány hétfőn úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítást.

A gázfüggőségről és a helyzetről részletesen írtunk korábbi elemzésünkben, amely itt olvasható.

Mennyi tartalékunk van?

Magyarországon két cég üzemeltet földgáztárolókat, amelyek összes tárolókapacitása 6,3 milliárd köbméter. Ebből több mint 900 millió köbméter a stratégiai készlet, az ezen felüli mennyiség az, amely megkötések nélkül, általános fogyasztásra is felhasználható. Jogszabály mondja ki, hogy szükség esetén a nagyipari gázfogyasztókat kizárják a rendszerből, mert a prioritás a lakossági és közüzemi fogyasztóké.

A hivatalos adatok szerint az egy évvel ezelőttinél bő 1,2 milliárddal kevesebb, mindössze 3 milliárd köbméter gáz van jelenleg a hazai tárolókban. Az indoklás szerint valójában nem az idén volt visszafogott a betárazás, hanem a tavalyi tartalék volt kiemelkedő, hiszen akkor az orosz-ukrán válság komoly kockázati tényezőt jelentett. Ezt a korábbi adatok is alátámasztják, 2013. október közepén például a jelenleginél is alacsonyabb szintet mértek. Más kérdés, hogy az uniós országok többsége nem látja annyival jobbnak az orosz-ukrán viszonyt a tavalyinál, hogy emiatt visszafogta volna a bespájzolást: az európai számok sokkal kisebb mértékű csökkenést mutatnak, mint a hazaiak. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a teljes hazai fogyasztáshoz képest a jelenlegi tartalék sem számít kevésnek: ez durván az éves felhasználás harmada.

Mennyit fogyasztunk?

A magyarországi tárolók töltöttsége (a Magyar Földgáztároló Zrt. legfrissebb adatai szerint) jelenleg megközelíti a 47 százalékot, ami az elmúlt években kialakult fogyasztási igények alapján és a normál importot figyelembe véve elegendő a téli folyamatos ellátás biztosításához.

A magyar tárolói töltöttséget csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás arányosan 15-25 százalékon áll.  A magyar földgázfogyasztás az elmúlt években folyamatosan csökkent, így 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szüksége a magyar felhasználóknak.

Szeptember végén a Magyar Földgáztároló Zrt. még úgy vélte, hogy "sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz-ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgáz készletet halmozzanak föl". A földgáz beszerzéséért felelős kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki.

Tranzitvezeték

Az Európába irányuló orosz gáztranzit 40 százaléka Ukrajnán halad keresztül, és az ukránok korábban már bizonyították, hogy ha a saját szükségük úgy diktálja, e gázvezetékeket akár drámai mértékben meg is csapolják. Hat évvel ezelőtt, 2009-ben ez okozott elég nagy krízist számos európai országban, a helyzet azonban azóta sokban változott. Jelenleg már csak Bulgária van teljesen kiszolgáltatva az ukrán tranzitnak, mert Szófia 2009 után sem épített saját gáztározókat, és alternatív utánpótlási útvonalat sem keresett, illetve nem talált.

Európa többi részét azonban az oroszok Ukrajnát elkerülve is képesek ellátni földgázzal (de több forrás is lehetséges, például a hatalmas kőolajlelőhellyel rendelkező Norvégia vagy a cseppfolyós földgáz szállítása).

Ha az oroszok teljesen elzárják a gázt, a magyar gázfogyasztási igény – ha magasabb áron is, de – más irányból kielégíthető, mondta tavaly a hvg.hu-nak Kaderják Péter, a Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) vezetője.

  NRGreport
Címkék
#gáz   #gázcsap   #gázkészlet   #Oroszország   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.