NRGreport
Menü

Kiegyensúlyozott, céltudatos és fogyasztóközpontú energiaunió a cél

Az Európai Uniónak kiegyensúlyozott, céltudatos és fogyasztóközpontú energiaunióra kell törekednie Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa szerint.

Az EU-tagállamok illetékes miniszterei kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén megvitatták az energiaunió helyzetével kapcsolatban az ipari érdekek és a karbonkibocsátás egyensúlya körüli problémákat, az Északi Áramlat gázvezeték és az energiabiztonság kérdését, valamint az európai energia-, ezen belül a villamosenergia-piac összekapcsolhatóságát.

Az ülésről kiadott európai parlamenti közlemény kiemeli: egyensúlyt kell találni az Európai Unió szénpiaci stratégiája, a karbonkibocsátás csökkentése és az európai ipar érdekei között, különös tekintettel az acéliparra. Az uniónak emellett jobban kell összpontosítania a megújuló energiaforrásokra és a fejlesztésekre.

A közlemény szerint a képviselők közül többen aggályukat fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy megkettőznék az Északi Áramlat gázvezeték kapacitását az Oroszország és Németország közötti szakaszon, mivel ezzel elkerülhetetlenül növekszik az EU függése Oroszországtól.

Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa hangoztatta, hogy az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia az alacsony károsanyag-kibocsátású, úgynevezett karbonszegény társadalom kialakításában. Sefcovic leszögezte, hogy ennek a folyamatnak társadalmilag igazságosnak és fogyasztó-központúnak kell lennie, amelyet csak egy egységes energiapiaccal lehet geopolitikailag is hatékonyan kialakítani - ismerteti a közlemény.

Forrás: MTI