Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Áram és távhő lesz a fővárosi lomokból

NRGreport | 2015.11.26. 13:17

Lezárult a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítését és fejlesztését célzó program első szakasza, amelynek során az újrahasznosítás arányát növelő beruházásokat hajtottak végre – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A 8,4 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztés elsődleges célja a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás további növelése a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése – olvasható a közleményben.

Mint írták, a program első szakaszában beszereztek egy új lomdaráló berendezést, amely a nagydarabos lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál évi körülbelül 15 ezer tonna kapacitással. Ez jelentősen növeli a begyűjtött lomtalanítási hulladék energetikai hasznosításának hatékonyságát.

Azok a lomtalanítás során begyűjtött – egyébként magas fűtőértékű – hulladékok, amelyek korábban a méretük miatt lerakóra kerültek, most termikusan hasznosíthatóvá váltak. A lomtalanítási hulladékok elégetése során keletkező villamos energia és távhő a fővárosi hálózatba kerül – jelezték.

A projekt keretében a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2015 elejére elkészült a korábbi fémleválasztó berendezés cseréje. Az új, modernebb berendezés nagyobb hatékonysággal képes az égetés során keletkező salakból a mágnesezhető anyagokat leválasztani, mindezt kevesebb energiafelhasználás mellett. Az eljárás eredményeként kinyert fémet újra lehet hasznosítani.

A program során két szemléletformáló és újrahasználati központ épült: a XV. és a XVIII. kerületben. A létesítmények elsődlegesen hulladékudvarként, valamint nyugati mintán alapuló újrahasználati központként üzemelnek, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok leadása mellett azok a tárgyak cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még használhatóak.

A projekt keretében válogató-előkészítő mű létesült a X. kerületben, a szelektíven begyűjtött hulladékok utóválogatására.

Közölték, hogy a beruházásoknak köszönhetően legalább száz új munkahely létesül és jelentősen csökken a lerakott hulladék mennyisége.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.