Szabályozás

Továbbra is megy az orosz gáz Törökországba

NRGreport | 2015.11.26. 10:18

Moszkva az orosz vadászbombázó lelövése ellenére sem tervezi, hogy leállítja a szerződésekben rögzített gázszállításokat Törökországnak – írja az Oilprice.com.

Hatalmas diplomáciai bonyodalmakat okozott Törökország a szíriai célpontokra vadászó orosz bombázó lelövésével, és bár a lépéssel kivívták Vlagyimir Putyin haragját, a válaszlépések között aligha szerepel majd a törökországi gázszállítások leállítása – vélik az Oilprice.comnak nyilatkozó szakértők. 

Ennek megfelelően nyilatkozott órákkal a keddi incidens után Anatolij Janovszkij, Oroszország energiaügyi miniszterhelyettese is, aki szerint a szállításokat a szerződésekben foglaltaknak megfelelően teljesíti majd Oroszország. 

Az orosz döntés nagy megkönnyebbülést jelenthet Törökországnak, amelynek energiakészlete szinte teljes egészében külföldi országoktól függ. Törökország energiaszükségletének 95 százalékát külföldről szerzi be, és a teljes mennyiség 55 százalékát – 27 milliárt köbmétert – az Oroszországból vásárolt földgáz teszi ki. 

Ugur Gurses, a török Today's Zaman című lapnak nyilatkozó politikai elemző szerint nem valószínű, hogy a két ország politikai vitájának komolyabb gazdasági következményei is lesznek, már ami a gázszállításokat illeti. Példaként azt említette, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók ellenére a szankciókhoz csatlakozó országokba továbbra is megérkeznek a gázszállítmányok, várhatóan ez történik majd Törökország esetében is. A szakértő szerint ennek elsősorban az az oka, hogy az alacsony olajárak miatt az orosz költégvetésnek égető szüksége van az egyéb bevételekre – írja az Oilprice.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.