Szabályozás

Újabb nyolc szénhidrogén-koncessziót adtak ki

NRGreport | 2015.11.26. 07:31

A harmadik alkalommal, szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére meghirdetett bányászati koncesszió kapcsán az O&GD Central Kft. négy (Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa), a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. két (Battonya-Pusztaföldvár észak és Dány) területre, a HHE GROUP Kft. (Lakócsa) és a hazai koncessziós tenderen első alkalommal résztvevő, a régióban aktív kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. (Püspökladány) egy-egy területen nyert jogosultságot koncessziós szerződés megkötésére. 

A nemzeti fejlesztési miniszter 2015 áprilisában tette közzé a bányászati koncessziós felhívásokat. A tízből nyolc felhívásra összesen 17 pályázat érkezett, amelynek mindegyike formailag érvényesnek minősült. Az élénkülő verseny, a befektetők hazai szénhidrogén-koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezetet alacsony beruházási aktivitás jellemzi – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal közös közleményéből. 

A nemzeti fejlesztési miniszter a koncesszióról és a bányászatról szóló törvények rendelkezéseinek megfelelően, a pályázatok értékelésére létrehozott minősítő bizottságok javaslata alapján döntött a koncessziók megadásáról, melyről a nyertes pályázók írásban értesítést kaptak. A szerződések megkötésére az eredményhirdetéstől számított 90 nap áll rendelkezésre, amely határidő miniszteri döntés alapján egy alkalommal, legfeljebb további 60 nappal meghosszabbítható. Mivel a Sellye területére kiírt szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére, valamint a „Dubicsány I. – szén” bányatelekre vonatkozó barnakőszén feltárására és kitermelésére irányuló koncessziós pályázati felhívásokra nem érkezett ajánlat, azokat a tárcavezető eredménytelennek nyilvánította.

A koncessziók célja a hazai bányászati beruházások ösztönzése, a kutatási és kitermelési tevékenység elősegítése, ezzel a felelős és fenntartható ásványvagyon-gazdálkodás megvalósítása, az ellátásbiztonság növelése. A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal további területek esetében is elkészítette az érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatokat, amelyek alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben újabb koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.