Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Klímacsúcs:25 százalékkal csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás

NRGreport | 2015.11.30. 08:48

A már bevált 17 nemzeti emissziócsökkentési stratégia világméretű alkalmazásával 25 százalékkal lehetne leszorítani az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra a Sintra finn kutatóintézet szakemberei szerint.

A Sintra által a vasárnap kezdődő párizsi klímacsúcshoz időzített tanulmány emlékeztet arra, hogy egyelőre nem elegendőek a nemzetek által előterjesztett emissziócsökkentési célok ahhoz, hogy a globális felmelegedést a 2 Celsius-fokos korláton belül lehessen tartani. 

A szakemberek annak a véleményüknek adtak hangot, hogy "a már helyben sikeresnek bizonyult emissziócsökkentési megoldások elterjesztése nemzetközi méretekben jelentős és gyors kibocsátáscsökkentést eredményezne globális szinten, sőt ezek a megoldások gazdaságosak is.

A jelentés 17 bevált stratégiát vesz górcső alá az erdőirtás csökkentésétől az energiahatékony háztartási gépek bevezetéséig. Ezek a stratégáik kiterjednek a gazdaság valamennyi területére, és a Föld miden országában alkalmazhatók.

Öt csoportba sorolták őket: megújuló energia, közlekedés, ipar, mezőgazdaság és erdőgazdálkodás, valamint az épületek és háztartások. A szakemberek hangsúlyozták, hogy nincs szükség semmiféle új technológiára, vagy politikai innovációra megvalósításukhoz. 

Javasolják például, hogy Indonéziában is meg lehetne valósítani Brazília gyakorlatát az erdőirtás megfékezésére. Az energiahatékony háztartási gépek elterjesztésének japán programját világszert be kellene vezetni.

A legnagyobb emissziócsökkentést a szél- és napenergia egyre szélesebb körű alkalmazásával, az erdőtelepítés elterjesztésével és a fejlődő országokban a főzőtűzhelyek korszerűsítésével lehetne elérni.

A szakértők úgy vélik, hogy e 17 stratégia megvalósítása globálisan 2025-ben 71 milliárd, 2030-ban 94 milliárd dollárba kerülne.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.