NRGreport
Menü

A főváros csatlakozna az Under 2 MOU kezdeményezéshez

Budapest is vállalná, hogy 2050-ig 80 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását. 

Budapest csatlakozni akar az "Under 2 MOU" nemzetközi klímavédelmi kezdeményezéshez a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A klímavédelmi szövetséget - mint az elfogadott előterjesztésben olvasható - Kalifornia és Baden-Württemberg ötlete alapján idén májusban a világ tizenkét régiójának vezetői hozták létre.

Az együttműködő felek azt vállalták, hogy 2050-re legalább 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó gázkibocsátásukat az 1990-es értékekhez képest, mivel - mint írták - a tudósok véleménye szerint ilyen mértékű éghajlatvédelmi vállalás szükséges ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt maradjon, megelőzve ezzel a klímaváltozás egyre súlyosabb következményeit.

Az együttműködés május óta 52 tagúvá bővült, öt kontinensről csatlakoztak hozzá városok, régiók, sőt már országok is. A támogató városok között van például Manchester, New York, San Francisco, Mexikóváros, a régiók között Lombardia, Katalónia, Wales, az országok között Hollandia, Olaszország és az Egyesült Királyság. A szövetség így összesen 520 millió ember lakóhelyét öleli fel.

A csatlakozás a fővárosra pénzügyi kötelezettségvállalást nem ró, ugyanakkor Budapest a kelet-közép-európai térségben elsőként léphet szövetségre a világ klímapolitikai élvonalához tartozó térségekkel, és az együttműködés a későbbiekben jelentősen hozzájárulhat a célok eléréséhez - olvasható az elfogadott előterjesztésben. Az előterjesztést egyhangúlag szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.

Forrás: MTI