NRGreport
Menü

Egy nemzeti park területére adott ki fúrási engedélyt Botswana

Egy brit cég palagáz kutatási- és kitermelési jogokat szerzett a botswanai Kgalagadi​ Nemzeti Park területén. A park dolgozói szerint nem zajlanak próbafúrások, a The Guardian újságírója ugyanakkor látott a területen erre utaló nyomokat. 

A botswanai kormány titokban palagáz-kitermelési jogokat értékesített Afrika egyik legnagyobb nemzeti parkjának területére - tudta meg a The Guardian

A Botswana és Dél-Afrika határán fekvő, 36 ezer négyzetkilométernyi kiterjedésű Kgalagadi, az Onyx antilop, a fekete sörényű Kalahári oroszlán és a törpesólyom élőhelye. A park munkatársait ráadásul nem is értesítették a kitermelési jogok eladásáról és a dolgozók aggódnak a fúrási munkálatok élővilágra gyakorolt hatásai miatt. 

A park területének több mint felére szóló kutatási jogokat 2014 szeptemberében egy Nagy-Britanniában bejegyzett cég, a Nodding Donkey kapta meg, de erről sem született hivatalos bejelentés. A lap úgy tudja, hogy a cég november elején nevet változtatott, most már Karoo Energy-nek nevezik. 

A park munkatársai szerint egyelőre nem zajlanak kutatófúrások, de a The Guardian újságírója olajlerakódás nyomait találta a földön egy népszerű kemping közelében, a környéken erős kátrányszagot lehetett érezni és egy fúrófej is kiállt a földből egy vélhetően nemrég kifúrt lyukban. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan ki és mikor hajtotta végre a próbafúrást.

A park területén korábban dolgozó tudósok szerint végzetes hatása lenne a gázkitermelésnek a park állataira és elsősorban a területen található természetes vízforrásokra. Fokozott problémát jelentene az is, hogy a parkbn sok nagytestű ragadozó él és vélhetően ezek az állatok szenvednék meg legjobban az emberi beavatkozást. 

A park dél-afrikai részének turisztikai menedzsere és a botswanai rész vezetője ugyanakkor azt mondták, eddig semmiféle írásos bizonyítékot nem láttak arról, hogy a kutatási és kitermelési jogokat valóban értékesítették volna bárkinek is. 

Egy, a The Guardian birtokába jutott térkép szerint ugyanakkor a park botswanai részének több mint a felét jelölték ki értékesítése a kutatócégek számára. A Karoo Energy - még korábbi nevén - idén áprilisban kiadott egy közleményt, amely szerint három, nagy kiterjedésű területre szereztek kutatási jogokat. 

A The Guardian megpróbálta elérni a Karoo Energy-t és a botsanai kormányt is, de egyik helyről sem kaptak válaszokat. 

Forrás: The Guardian