NRGreport
Menü

Szén-dioxid-kibocsátás: Kína merészet vállalt

Az energiaszektor károsanyag-kibocsátását 60 százalékkal, a szénerőművek légszennyezését pedig 180 millió tonnával csökkentenék 2020-ig. 

A párizsi klímícsúccsal egy időben a kínai kormány bejelentette, hogy 2020-ig 60 százalékkal csökkenti az ország energiaszektorának károsanyag-kibocsátását - írja a The Guardian.

Kína azt is bejelentette, hogy szintén 2020-ig a széntüzelésű erőművei által kibocsátot károsanyag mennyiségét is csökkenti, összesen 180 millió tonnával. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy pontosan milyen lépéseket hajtanak végre a célok elérése érdekében.  

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a világsajtót bejárták a pekingi szmog képei. A város vezetése narancs fokozatú riasztást adott ki, ez a második legnagyobb fokozat. A Pekingben mért légszennyezettségi értékek az egészségügyi határérték huszonötszörösét érik el, ezért a kínai vezetés lezárta a város egyes autópályáit, leállították az építkezéseket, a lakosságot pedig arra kérték, hogy lehetőleg maradjon otthon. 

Az észak-kínai nagyvárosokban a téli hónapokban mérik rendszerint a legnagyobb légyszennyezettséget, mivel ilyenkor üzemelnek a városi fűtési rendszerek, és télen általában az alacsony szélsebesség sem elegendő ahhoz, hogy a szennyezett levegőt megmozgassa.

A kínai szénfelhasználás csökkentése és a tiszta energiák egyre növekvő felhasználása kulcskérdés az ázsiai ország közeljövőjében, becslések szerint ugyanis Kína károsanyag-kibocsátása 2030-ig növekedni fog - írja a The Guardian. 

Forrás: The Guardian