Címlap

OPEC-meglepetés: nő a kvóta

NRGreport | 2015.12.04. 15:36

Óriási meglepetést okozott az olajexportáló országok pénteki tanácskozásának döntése: nemhogy csökkentették, hanem végül is megemelték a napi kitermelési kvótát. Az olaj ára meredek eséssel reagált a hírre, az olajcégek árfolyama is esik a nemzetközi tőkepiacokon.

Az OPEC-döntést követően egyáltalán nem volt egyértelmű, mi is történt valójában: egyes hírforrások a kvóta tartásáról számoltak be, mások a kitermelés emelését emelték ki. Az biztos, hogy meglepetés volt, mert a piacon sokan arra voksoltak, hogy az OPEC csökkenti a kvótát és így stabilizálja némileg az olajpiacot.

Nem ez történt: a CNBC összefoglalója szerint a kitermelési kvóta plafonját eltörölték. A magyarázat szerint a napi kitermelés limit 31,5 millió hordóra emelkedett, az eddig hivatalos 30 millió hordóról. Ez azonban csak papíron emelés, egyes becslések szerint ugyanis a szervezet már most is 31,5 millió hordó olajat termel napi szinten. Mivel azonban most nincs hivatalos kvótalimit, ezzel az akióval valószínűleg 33 millió hordóra növekedhet a tényleges kitermelés a Reuters információi szerint.

A hírre az olaj árfolyama jelentős eséssel reagált, a Brent és a WTI típusú olaj árfolyama közel 3 százalékkal esett. Nem reagáltak jól a nagy olajcégek sem a hírre: a Royal Dutch Shell papírjainak árfolyama rögtön 1,5%-os mínusszal reagált, az Exxon Mobil-papírok értéke 1%-os mínuszban tartózkodott pénteken délután.

Korábban a piac a szint tartását, esetleg csökkentését valószínűsítette, emelésről szó sem volt. Az OPEC meghatározó tagja, Szaúd-Arábia korábban úgy nyilatkozott, hogy akkor fontolnák meg a csökkentést, ha az olyan tagok, mint Irán és Irak beleegyeznek az együttműködésbe, és olyan nem-OPEC-országok is közreműködnek, mint Oroszország – írta a Yahoo Finance.

A héten Moszkva már jelezte, hogy nem látja esélyét a közös akciónak, Irán és Irak pedig úgy nyilatkozott a pénteki értekezlet közben, hogy nem akarják csökkenteni a kitermelési szintet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.