NRGreport
Menü

Kanada új klímacéllal sokkolt Párizsban

Kanada nem elégszik meg a globális felmelegedésnek az ENSZ által kitűzött 2 Celsius-fokos plafonjával, sokkal ambiciózusabb tervei vannak: a kanadai plafon 1,5 fok, közölte az ország környezetvédelemért és klímaváltozásért felelős minisztere, Catherine McKenna.

Kanada először tett ilyen kijelentést, a sokak számára meglepő mondat azonban nem hiba volt, a miniszter kabinetje a hírt a National Observernek.

A vállalás gyakorlatilag sokkolta a COP21 (az ENSZ párizsi klímacsúcsának hivatalos rövidítése) résztvevőit. Az ENSZ már 2010-ben elfogadta azt a célkitűzést, hogy a klímaváltozás legrosszabb hatásainak (áradások, aszályok, tengerszint-emelkedés) megelőzéséhez legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld légkörének hőmérséklete az iparosodást megelőző időkhöz viszonyítva.

Az egyezményhez csatlakozott 195 ország közül 183 tette meg felajánlását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ez alapján azonban akár másfél fokkal is nagyobb lehet a felmelegedés a kitűzött 2 fokos célhoz képest. Hogy ez tartható legyen, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2025-ben nagyjából 12 milliárd tonnával, 2030-ban pedig 16 milliárd tonnával kell kevesebbnek lennie a felajánlott mennyiségeknél, a szakértők becslése szerint.

A kutatók minden alkalommal hangsúlyozzák: 2 Celsius-fok fölötti felmelegedés már visszafordíthatatlan következményekkel jár. A 183 ország az üvegházhatású gázok kibocsátásának kb. 95 százalékáért felelős. A legnagyobb szennyezők: Kína, Egyesült Államok, az Európai Unió és India.

A világ 10 legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója felelős a teljes kibocsátás 70 százalékáért: Kína 24, az Egyesült Államok 15, az Európai Unió 10, India 6, Oroszország 4,9, Japán 2,9, Brazília 2, Irán 1,6 százalékkal, Indonézia szintén 1,6 százalékkal, Kanada pedig 1,5 százalékkal.

A kanadai bejelentés ezért is nagy horderejű, meg azért is, mert sokan egyre inkább úgy látják, hogy a nemzetek közötti komolyabb összefogás nélkül még a 2 fokos célkitűzés sem lesz tartható. Catherine McKenna kifejtette: erős politikai üzenetet akarunk küldeni a fenntarthatóságról. Hozzátette: ötéves revíziókat és számonkérhetőséget vezetnének be az ambiciózus tervhez. Ez azt jelenti, hogy Kanada szerint minden országot kötelezni kellene arra, hogy célkitűzést adjon meg, és megszabott időközönként jelentést tegyen a haladásról. Nem arra van szükség, hogy minden ország kitűzzön egy célt, hanem arra, hogy jogilag számon kérhető legyen mindenki, ha a kitűzött célt nem éri el, ill. rendszeres alapon nem javítja a célkitűzését.

Forrás: National Observer, NRGReport