NRGreport
Menü

Paks: 15 havonta cserélik az üzemanyagot

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyt adott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 1-4. blokkjain a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésére, illetve ennek előzményeként egy új típusú, 4,7%-os átlagdúsítású üzemanyag-kazetta alkalmazására.

A most megszerzett hatósági engedély birtokában megkezdődhet az áttérés a 12-ről 15 havonta történő üzemanyagcsere-ütemre. Mivel a fűtőanyag cseréjére csak a reaktorok leállításakor kerülhet sor, szükségszerűvé vált olyan új üzemanyag bevezetése is, ami a korábbiakhoz képest hosszabb idő alatt ég ki és veszíti el hatékonyságát. Ez az új - Gd-2_4.7 elnevezésű - üzemanyag-kazetta magyar innováció, a Paksi Atomerőmű dr. Nemes Imre által vezetett reaktorfizikai osztályának terve alapján, nemzetközi összefogásban valósult meg. A hasonló típusú atomerőművek közül Pakson vezették be elsőként a 15 hónapos üzemeltetési ciklust – áll az MVM közleményében.

A 12 hónapnál hosszabb üzemeltetési ciklus alkalmazása nem példa nélküli a világban. A hosszabb üzemanyag- és főjavítási ciklusok gazdasági előnye miatt a nukleáris ipar vezető országai közül az Amerikai Egyesült Államokban és Franciaországban már a 90-es években általánossá vált a 12 hónapostól eltérő üzemanyagciklusok alkalmazása: az USA-ban az üzemeltetési ciklusok átlagos hossza 2000 után 18 hónapra nőtt, a francia blokkok többsége pedig 15, 17 vagy 18 hónapos üzemanyagciklussal üzemel. A hozzánk legközelebb található Krsko atomerőmű már 2004-ben 18 hónapos üzemelésre váltott.

A 15 hónapos ciklus bevezetése számos előnnyel jár úgy az atomerőmű, mint a magyar gazdaság számára, ezek közül a legfontosabbak a biztonsági szempontú pozitívumok, a társaság szerint. A 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetését követően a főjavítási munkamennyiség csökkenésével arányosan, jelentősen mérséklődik a kollektív dózis, vagyis az erőműben munkát végzők sugárterhelésének összessége, és tovább csökken a karbantartási kockázatból eredő meghibásodások száma is. A teljes üzemidőre vonatkoztatva alacsonyabb lesz a blokkleállások és visszaindulások, az ún. tranziens állapotok száma. (A tranziensek az atomerőművi berendezések nagyobb igénybevételét jelentik, ezért csökkenésüknek pozitív hozadéka van a nukleáris biztonságra, valamint a rendszerek és rendszerelemek élettartamára.)

Szintén rendkívüli fontosságú a fenntarthatósági, környezetterhelési tényezők további javulása is – írta az MVM. A 15 hónapos üzemeltetésnek, valamint a magasabb dúsítású üzemanyag alkalmazásának köszönhetően átlagosan 3%-kal csökken a kiégett fűtőelemek mennyisége, és jelentősen csökken a karbantartások során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok, valamint a nem radioaktív hulladékok mennyisége.

A magyar lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából jelentős tényező az atomerőmű termelésének a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetésétől várható növekedése is, közölte a cég. A főjavítások átütemezése révén átlagosan évente 2%-kal nő a rendelkezésre állás és ezáltal a megtermelt villamos energia mennyisége, ami mintegy 80 000 háztartás – közel negyedmillió ember – szükségletét fedezi. Az így megtermelt többlet villamos energiával arányosan, 1%-kal csökkenthető Magyarország villamosenergiaimport-függősége, erősítve ezáltal az ellátásbiztonságot. A karbantartási munkavolumen csökkenésével arányosan csökkennek a karbantartással kapcsolatos szolgáltatási és anyagköltségek.

A 15 hónapos üzemelés az engedély birtokában megkezdődött, az üzemanyag-átrakási ütemtervvel párhuzamosan 2016 végéig mind a négy blokk vonatkozásában megvalósul.

Forrás: MVM, NRGReport