NRGreport
Menü

OPEC: visszaesik a szervezeten kívüli országok termelése

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezet (OPEC) legfrissebb havi jelentésében a szervezeten kívüli országok termelésének visszaesését prognosztizálja 2016-ra - írja a CNBC

A Szaúd-Arábia által irányított olajkartell, az OPEC szerint a szervezeten kívüli országok termelési növekedése a vártnál jóval alacsonyabb lehet 2015-ben és 2016-ban, a 2014-es napi 2,23 millió hordós növekedéshez képest. 

Az OPEC-en kívüli országok kitermelése az előzetes becslések szerint egymillió hordóval nő naponta 2015-ben, a következő évben ugyanakkor ehhez képest visszaesést várnak. 

Az OPEC szerint 2015-ben a vártnál nagyobb ütemben nő a kereslet az olajtermékek iránt: a szervezet átlagosan napi 92,88 millió hordós kereslettel számol a jövő évben, ami 1,53 millió hordós növekedést jelent. Ez 30 ezer hordóval több, mint amit az OPEC a múlt havi jelentésében valószínűsített. 

A szervezet szerint 2016-ban a kereslet napi 1,25 millió hordóval nő, és átlagosan 92,88 millió hordót tesz ki. Ez szintén magasabb, mint a korábbi várakozások. 

Az OPEC a szervezet múlt pénteken, Bécsben tartott találkozóján jelezte a piacnak, hogy készen áll a megnövekvő kereslet kielégítésére, és az általános várakozásokkal szemben bejelentette, hogy tulajdonképpen növeli a napi kitermelési kvótát, ami az eddig hivatalos 30 millió hordóról 31,5 millió hordóra emelkedhet. 

Az OPEC döntéséről szóló cikkünket itt olvashatja.

Forrás: CNBC, NRGreport